Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: BiH je trajno podijeljeno društvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio kako je Bosna i Hercegovina trajno podijeljeno društvo te da ne vidi na koji se način u budućnosti te podjele mogu prevladati.

Dodik je to izjavio u emisiji Televizije Republike Srpske posvećenoj uhićenju Radovana Karadžića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu' Slika nije dostupna 'Nije bilo problema' Dodik tvrdi da ga Biden nije kritizirao

Dodik je više puta optužio bošnjačke političke čelnike iz Sarajeva da svojim nastojanjima za ukidanjem RS-a produbljuju podjele u BiH.

"Odnosi između Banje Luke i Sarajeva su tako teški da ne vjerujem u mogućnost dodatnih razumijevanja", rekao je Dodik. 

"Dovoljno smo (Banja Luka i Sarajevo) udaljeni da ne vidim na koji bismo način u budućnosti mogli prevladati jaz koji postoji u političkim koncepcijama", dodao je Dodik.

Pri tomu je kazao kako se za razliku od centralizacije BiH, koju po Dodikovom tumačenju zagovaraju bošnjački dužnosnici, čelnici RS-a zauzimaju za federalno uređenje BiH u kojem bi Republika Srpska trajno bila jedna federalna jedinica.

Dodik kaže da jedino međunarodna zajednica drži BiH na okupu i da nema međunarodne zajednice nitko ne bi mogao sačuvati BiH.

"BiH nema svoj unutarnji suverenitet. Veći suverenitet ima Republika Srpska koja ima svoj teritorij i institucije", rekao je Dodik.

Osvrćući se na izjave bošnjačkih polictičara. Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije koji u svojim istupima ističu kako nakon uhićenja Radovana Karadžića treba preispitati postojanje Republike Srpske, Dodik je kazao kako će nakon Karadžićevog uhićenja "RS postati još moćnija i jača'.

Pri tomu je optužio Silajdžića i Lagumdžiju da snose odgovornost za ratnu politiku, jer je Silajdžić bio predsjednik ratne Vlade BiH i ratni ministar vanjskih poslova BiH, a Lagumdžija dopredsjednik ratne Vlade BiH u Sarajevu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene