Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladajuća šestorka u BiH

Tihić smatra da se počinje stvarati hrvatski entitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u utorak novu vladajuću šestorku u BiH, iz čijeg je sastava izbačena njegova stranka, kako smatra da je dogovorom u Mostaru stvoren temelj za uspostavu hrvatskog entiteta, najavljujući da će se SDA suprotstaviti takvim prijedlozima.

"Mi smatramo da je to korak unatrag, da su to rješenja koja su za nas neprihvatljiva jer stvaraju temelj za uspostavu trećeg entiteta", rekao je Sulejman Tihić za medije u BiH. Pojasnio je da bi se ostvarenjem toga dokumenta kao i ranijim sporazumom SNSD-a i SDP-a BiH Bošnjaci pretvorili u političku manjinu.

"Nećemo dopustiti da takav jedan sporazum bude proveden, bez obzira na parlamentarnu većinu kojom oni raspolažu“, dodao je čelnik najveće oporbene stranke u BiH. Pojasnio je kako će njegova stranka koristiti mehanizme u Domu naroda, gornjem domu državnog parlamenta i blokirati provođenje reformi koje je najavila šestorka.  "To će na kraju ostati mrtvo slavo na papiru", rekao je Tihić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjena ministara u BiH Tihić: Čović me prevario, pitanje je čime ga je SDP kupio Slika nije dostupna U Novu godinu s novom vlašću? BiH: Inzko optimističan glede uspostave Vijeća ministara

>> Izetbegović će se kandidirati za predsjednika SDA

Čelnici šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su u utorak u Mostaru politički dogovor o provedbi rekonstrukcije vlasti na razini države i Federaciji BiH te provedbi reformi za koje su sudionici rekli da bi trebale zemlju približiti članstvu u Europskoj uniji.

U zajedničkom dokumentu oko kojega su se suglasili predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, Saveza za bolju budućnosti BiH Fahrudin Radončić, SNSD-a Milorad Dodik te SDS-a Mladen Bosić ističe se da će ustavne promjene donijeti "na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u predsjedništvo i dom naroda BiH, to jest da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugoga naroda".  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene