Britanska premijerka Theresa May održala je govor o pregovorima za Brexit koji sve više zapinju, naročito nakon, kao što britanski mediji navode - ''poniženja'' u Salzburgu.

Galerija +0 Theresa May (Dnevnik.hr)

Theresa May najavila je da definitivno neće biti odluke o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji, ali da bez obzira na to postigne li se dogovor ili dođe do grubog raskida članstva, državljani Europske unije, njih oko tri milijuna koji žive i borave na teritoriju Velike Britanije, neće biti uskraćeni za svoja prava.

Vezani članci Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Theresa May najavila ostavku: S pozicije premijerke planira otići prije druge faza pregovora o Brexitu Britanski parlament (Foto: AFP) Što postupak britanskog parlamenta znači za nastavak procesa razdruživanja od EU-a?

Naglasila je da je za očekivati bilo da pregovori budu teški, ali da konačan dogovor žele obje strane.

Pregovori su zapeli na dvije teme – trgovinskim odnosima i granici s Irskom. Napomenula je da EU predlaže da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji prema pravilima EU, ali ona inzistira da Sjeverna Irska ostane integralni dio Velike Britanije te da nikada neće pristati na granicu u Irskom moru.

''Ne postizanje dogovora je bolje od lošeg dogovora'', tvrdi May, ali napominjući da je ipak bolje pokušati doći do dogovora. Stoga će predložiti alternativu ovome o čemu se pregovaralo.

Podsjetimo, čelnici EU-a izjavili su da će pokušati postići napredak glede Brexita idući mjesec, ali su upozorili May da očekuju pomake vezano uz trgovinu i pitanje granice na irskom otoku.

"Trenutak istine za pregovore o Brexitu bit će na summitu EU-a u listopadu. Tada očekujemo veliki napredak i rezultate u pregovorima. Ako tada ne uspijemo formulirati neki okvir za sporazum i ako ne bude učinkovitih pregovora u listopadu, onda nema razloga ni organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon završetka neformalnog summita EU-a u Salzburgu u četvrtak. Objava dogovora, ukoliko do njega dođe, očekuje se u studenom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju