Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen neformalni sastanak

Europski čelnici u Austriji raspravljali o migracijama i Brexitu, britanska premijerka odlazi bez dogovora

Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr)
Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Salzburgu je završio neformalni sastanak europskih lidera.

Po pitanju dolaska migranata, pristup Europe ostaje isti. A Europsko vijeće jednoglasno je odbacilo prijedlog britanske premijerke Therese May za buduće gospodarske odnose između Europske unije i njezine zemlje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

Britanska premijerka iz Salzburga odlazi praznih ruku. Njezin plan za Brexit nije naišao na plodno tlo. "Trenutak istine za pregovore o Brexitu bit će sastanak Europskog vijeća u listopadu. Tada očekujemo maksimalan napredak i rezultate u pregovorima. Tada ćemo odlučiti postoje li uvjeti za sazivanje izvanrednog sastanka u studenome kako bi se dogovor dovršio i oblikovao", kazao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

"Dogodi li se da ne bude sporazuma, spremni smo. Komisija se detaljno pripremila za sve posljedice takvog ishoda. Ne brinite se, budite sretni", rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Ideje britanske premijerke Therese May nisu naišle na plodno tlo. Ako ne dođe do kompromisa između svih strana, Britanija bi EU mogla napustiti u ožujku bez sporazuma što nitko ne bi htio da se dogodi.

Bitna tema - priljev migranata

Druga važna tema sastanka bio je priljev migranata u Europu. Najavljen je sastanak s predstavnicima arapskih zemalja u veljači. Hrvatski premijer već je rekao da za nadzor naših granica nisu potrebna pojačanja iz Frontexa, već kako europske policajce treba poslati na granice susjednih zemalja.

"Želimo da te snage uz odgovarajući sporazum između zemalja jugoistoka Europe i Frontexa pomognu da se suzbiju nezakonite migracije na zapadnobalkanskoj i istočnomediteranskoj ruti", istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik vlade RH.

Plenković se susreo sa Šarecom

Premijer Plenković u Salzburgu se prvi put susreo s novim slovenskim kolegom, Marjanom Šarecom. "Danas je protokol bio takav da smo sjedili jedan do drugoga pa smo imali više vremena razgovarati neformalno. Mislim da je ključno da nastavimo graditi dobre odnose između dvije zemlje. Ja vam mogu reći da smo, kada gledamo dvije godine unazad, s obzirom na tajming arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, uspjeli zadržati te odnose u vrlo korektnom ozračju", ocijenio je Plenković.

Plenković je poručio i da će na tužbu Slovenije protiv Hrvatske na Europskom sudu odgovoriti pravnim sredstvima.

Potpisan sporazum o slanju timova Frontexa u Srbiju

Dok su razgovori trajali, potpisan je sporazum o slanju timova Frontexa u Srbiju. To još moraju potvrditi parlamenti Srbije i EU-a. Sličan sporazum postoje već s Makedonijom i Albanijom, a u tijeku su pregovori s BiH i Crnom Gorom.

Na taj bi se način ostvarile želje hrvatskog premijera Plenkovića. EU posljednjih godina znatno ulaže u jačanju vanjskih granica pa su postignuti dogovori o financijskoj pomoći i pomoći s Turskom, Libanonom i Libijom. Razgovara se i s Egiptom. Sve to, dovelo je do toga da je broj migranata pao ispod 100 tisuća koliko ih je stiglo ove godine, što je manje uoči migrantske krize 2015. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene