Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tekstu The Economist navodi da je Zoran Milanović kao novi premijer u prosincu 2011. obećao bolne ali nužne reforme, no da je do danas malo toga učinjeno. Pišu da Hrvatska nije doživjela uzlet nakon ulaska u EU i zbog neprovođenja reformi.


The Economist, ugledni britanski tjednik, svoje je stranice posvetio stanju hrvatske ekonomije u kontekstu nedavnog summita u Dubrovniku, gdje su se okupili predsjednici zemalja regije i njemačka kancelarka Angela Merkel, te zaključuje kako Hrvatska 'nije dobro'.

Istraživanje: Građani pesimistični u vezi stanja u Hrvatskoj

Vezani članci Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 8 Na prijedlog Slovenije: EU u prosincu usvaja zaključke o spremnosti Hrvatske za šengensku zonu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Orsat Miljenić, Stipe Mesić Sastanak na Pantovčaku: Milanović primio Bakira Izetbegovića, na sastanku bio i Mesić

'Zoran Milanović uživa reputaciju inteligentne osobe, ali ne i vještog političara i komunikatora. Suosjećao je sa žrtvama poplave tako što im je ispričao da je i njemu jednom pukla cijev', piše u tekstu ovog uglednog tjednika pod naslovom 'Bolesna Hrvatska, Veliki nered'.

U tekstu navode da je Milanović kao novi premijer u prosincu 2011. obećao bolne ali nužne reforme, no da je do danas malo toga učinjeno. Pišu da Hrvatska nije doživjela uzlet nakon ulaska u EU i zbog neprovođenja reformi.

'Popularna turistička destinacija nije dobro. Ekonomija je već šestu godinu za redom u padu, a prva godina u Europskoj Uniji nije im donijela ono čemu su se nadali', navodi se u tekstu.

U tekstu se spominju i Emil Tedeschi, predsjednik Atlantic grupe koja napreduje, no 'samo zahvaljujući poslovima izvan Balkana'. Spomenut je i sukob na relaciji Zoran Milanović -  Mirela Holy, koja je nakon izlaska iz SDP-a osnovala svoju stranku koja svakodnevno ima sve više pristaša.

Economist upozorava kako Milanovićeva vlada, baš kao i sve druge od kraja rata 1995., nije riješila problem glomazne državne administracije i prevelikog broja gradova i općina.

Vlada nema volje, pišu, slomiti snažne interesne grupe, poput sindikata, koje se odupiru bilo kakvoj promijeni. Spominje se i nedavni primjer Vladine kapitulacije pred čistačicama tj. plan 'outsourcinga'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju