Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon skandala sa konjetinom u Velikoj Britaniji započela je istraga oko peradarske industrije i testiranja smrznute piletine. Do sad su otkrili kako je u pileća prsa ubrizgavana voda, ali i hidrolizirane bjelančevine kako bi prsa nabubrila i dobila na težini.


Testovi koji bi trebali utvrditi jesu li kravlji, svinjski i konjski proteini korišteni u jeftinoj smrznutoj piletini bit će gotovi tek u travnju 2014. godine. To je čak godinu dana nakon što su britanske vlasti započele istragu oko peradarske industrije, piše The Guardian.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Evo gdje se od danas možete testirati na koronavirus i izvaditi COVID potvrdu Čudovišna hrana Čudovišna hrana: Kombinirali hobotnicu s piletinom i stvorili monstruma iz horora

U ožujku ove godine, nakon skandala s konjskim mesom, Agencija za prehrembene standarde (FSA) od lokalnih je vlasti zatražila prikupljanje uzoraka sirove smrznute piletine, te ih dala na testiranje u specijalizirane laboratorije kako bi otkrila sadrže li nedeklarirane proteine drugih vrsta životinja.

Do sad su otkrili kako je u pileća prsa ubrizgavana voda, ali i hidrolizirane bjelančevine kako bi prsa nabubrila i dobila na težini. Takva smrznuta piletina prodavala se po nižoj cijeni od uobičajene.

Konjetina u proizvodima u Austriji, Norveškoj i Danskoj

'Moramo se pobrinuti da naše sugrađane, koji su pod utjecajem ove gospodarske krize i koji se okreću jeftinijoj hrani, ne potkradaju', oštro je rekao ministar za hranu Huw Irranca-Davies.

Naglasio je kako nakon skandala s mesom žele biti sigurni da je piletina piletina, govedina govedina, te da ostali proizvodi nisu razrjeđivani s velikom količinom vode ili bjelančevina drugih životinjskih vrsta.

'Godinu dana je jako puno vremena. To je predugo kako bismo dozvolili da građani slabijeg imovinskog stanja riskiraju kupujući takvo meso', istaknuo je Irranca-Davies.

The Guardian je prošlog tjedna otkrio kako je inudstrijska praksa da se sirovi filei piletine 'napune' vodom te se potom zamrzavaju. Smatraju kako su takvi filei preplavili supermarkete, a većina ih sadrži jednu petinu vode od ukupne težine.

Strožu kontrolu piletine potaknulo je otkriće nedeklariranih konjskih i svinjskih DNK-a u jeftinim goveđim burgerima. Još 2008. otkriveno je kako se u piletinu prilikom proizvodnje ubrizgavaju goveđi i svinjski proteini, no niti jedan proizvođač zbog toga nije bio kažnjen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju