Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojedini još na slobodi

SVE NA JEDNOM MJESTU Ovo su poznati detalji o napadačima iz Pariza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjeruje se kako su pojedini osumnjičeni napadači u Parizu još uvijek u bijegu, a o nekima su već objavljeni poneki detalji.

Istražitelji slažu informacije oko toga tko bi od napadača ili sudionika organizacije ovih napada mogao još biti na slobodi. U međuvremenu izlaze detalji o pojedinim napadačima koji su ubijeni tijekom njihovog terorističkog pohoda istočnim dijelom Pariza. Ubijeno je sedam napadačam, a francuske vlasti tragaju za nekoliko osumnjičenih za seriju koordiniranih napada u Parizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon uhićenja NAJTRAŽENIJI TERORIST U EUROPI Surađuje s vlastima, odbit će izručenje Francuskoj Slika nije dostupna Napad u Parizu KLUPKO SE ODMOTAVA Otkrivena veza napadača i krojača planova pokolja

Čeka se odgovor na terorističke napade od najmoćnijih

Evo što je do sada poznato o napadačima:

Bilal Hadfi

Dob: 19 godina

Status: Mrtav

Mjesto stanovanja: Belgija

Sumnjiči ga se za: Bombaš samoubojica Stade de France

Nekoliko izvora identificiralo je Bilala Hadfija kao jednog od tri bombaša samoubojica koji su detonirali bombe ispred Stade de France.

Za Hadfija se smatra da se borio u Siriji gdje se nalazio pod imenima 'Abu Moudjahid Al-Belgiki' i 'Bilal Al Mouhajir'. Belgijski stručnjak za terorizam Guy van Vlierden kaže kako se sudeći prema postovima na društvenim mrežama i drugoj komunikaciju Hadfija, može zaključiti kako je posljednji put u Siriju putovao u proljeće ove godine.

'Ahmad al Muhammad' (lažno ime)

Status: Mrtav

Mjesto stanovanja: Nepoznato

Sumnjiči ga se za: Bombaš samoubojica na Stade de France

Ovo je jedan od tri bombaša samoubojica koji se raznio ispred Stade de France. Prema fotografiji s identifikacijskog dokumenta otkriveno je kako je u Francusku došao balkanskom rutom.

Izvori kažu da je kod sebe imao 'hitnu' putovnicu ili sličan dokument i lažno se predstavio kao Sirijac Ahmad al Muhammad rođen 10. rujna 1990. Dopušteno mu je da uđe u Grčku 3. listopada, a potom je krenuo balkanskom rutom i prošao kroz izbjeglički kamp Opatovac. Njegova krajnja destinacija bila je Pariz.

U ovoj fazi, dok se autentičnost putovnice koja glasi na ime Ahmad Al Mohammad, u Idlibu u Siriji, ispituje, postoje sličnosti između otisaka prstiju kod bombaša samoubojice i onih uzetih prilikom registracije u Grčkoj', stoji u izjavi tužitelja.

Napadač nepoznatog identiteta

Status: Mrtav

Sumnjiči ga se za: Bombaš samoubojica na Stade de France

O trećem napadaču na Stade de France najmanje se zna. Neimenovani francuski senator rekao je da su dvojica od bombaša samoubojica imala lažne turske putovnice.

Ismael Omar Mostefai

Dob: 29 godina

Status: Mrtav

Mjesto stanovanja: Francuska

Sumnjiči ga se za: Bombaš samoubojica na koncertu Bataclan

Identificiran je kao jedan od tri bombaša samoubojice naoružani puškama u koncertnoj dvorani Bataclan, najsmrtonosnijem mjestu na kojem je ubijeno 89 osoba.

Francuski državi tužitelj Francois Molins opisao je Mostefaija kao francuskog državljanina s policijskim dosjeom koji je živio u predgrađu Pariza.

Identificiran je putem otiska prsta te se vjeruje da je radikaliziran 2010, ali nikada nije bio optužen za terorizam. Mostefai je živio u gradu Charters do 2012. godine.

Jedan od prijatelja navodi kako je bio zabrinut za radikalizaciju Omara te da je sve prijavio francuskoj policiji, ali su mu kazali kako su oni u tome nemoćni.

Salah Abdeslam

Dob: 26 godina

Status: U bijegu

Mjesto stanovanja: Belgija

Osumnjičen je za: Sudjelovanje u napadu (nije još poznato kojem konkretno)

Belgija je izdala međunarodnu tjeralicu za Salahom Abdeslamom, a policija upozorava da je opasan. Francuski istražitelji nisu kazali puno o Abdeslamovoj povezanosti s terorističkim napadima u Parizu.

Jean-Pascal Thoreau, glasnogovornik glavnog belgijskog tužitelja rekao je kako je Abdeslam jedan od trojice braće osumnjičenih za uključenost u napadima. Jedan od braće je ubijen u napadima, a drugog je uhitila belgijska policija.

Policija u rukama imala najtraženijeg teroristu u Europi, a da to nije ni znala

Francuska policija Abdeslama je zaustavila kada je netom nakon napada vozio prema belgijskoj granici, ali ga nije pritvorila već, vjerojatno pogreškom pustila, kazao je izvor blizak istrazi.

Prema posljednjim informacijama, francuska policija obavijestila je španjolske vlasti da Abdeslam možda ima namjeru pobjeći u susjednu Španjolsku. Granična francuska policija poslala je španjolskim sigurnosnim službama dopis u kojem stoji da bi Abdeslam 'mogao imati namjeru ulaska u Španjolsku'.

Španjolska policija kaže da nema indicija da se on već nalazi u Španjolskoj ili da je preko nje otišao u neku drugu zemlju.

Abdel Hamid Abaaoud

Dob: 28 godina

Status: U bijegu

Mjesto stanovanja: Belgija, Sirija

Sumnjiči ga se za: Organiziranje i poticanje napada u Parizu

Vjeruje se da Abaaoud bio vođa ćelije Vervier, koju je u siječnju razbila belgijska policija. U njoj su utočište nalazili džihadisti koji su se vratili s ratišta u Siriji.

BELGIJSKI MEDIJI Ovo je 'mastermind' napada na Pariz

Abaaoud je živio u belgijskoj općini Molenbeek i osuđen je u odsutnosti na 20 godina zatvora. Poznat je po tome da je u Siriju u siječnju 2014. poveo svog brata, 13-godišnjeg Younesa. Njegova je obitelj čak u jednom trenutku u proglasila njegovu smrt, ali to je mogla biti prijevara.

Pojavljivao se u ISIL-ovim propagandnim snimkama i časopisima u kojima se hvalio kako je pobjegao policiji.

Vjeruje se da je bio u Raqqi prvom polovicom 2014., a potom u Tabku, Deir ez Zoru i naposljetku u Kobaniju.

Brahim Abdeslam

Dob: 31

Status: Mrtav

Sumnjiči ga se za: Napadač na kafić

Brahim Abdeslam, aktivirao je eksplozivnu napravu kojom je bio opasan u prepunom kafiću na Boulevard Voltaire. Brat je Saleha Abdeslama.

Samy Amimour

Dob: 28

Status: Nepoznat

Mjesto stanovanja: Francuska

Sumnjiči ga se: Napad na koncertnu dvoranu Bataclan

Francuski tužitelji potvrdili su da jedan od napadača na koncertnu dvoranu Bataclan Samy Amimour, koji je rođen u Parizu 1987. Bio je poznat protuterorističkim jedinicama nakon što je pkušao ući u Jemen.

Podsjetimo, u seriji napada u Parizu u petak navečer za koje je odgovornost preuzeo ISIS, poginulo je više od stotinu osoba. Čelnici država kazali kako su ovi napadi – 'napadi na čovječanstvo' i obećali Francuskoj pružiti svu potrebnu pomoć.Francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju javnosti proglasio je rat, a sinoć su francuske vojne snage pojačale napade na mete Islamske države u Siriji.  

Tijek najnovijih zbivanja možete pratiti na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene