Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Šefovi na jednom mjestu

Čeka se odgovor na terorističke napade od najmoćnijih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi država i vlada najmoćnijih zemalja svijeta trebali bi u ponedjeljak na sastanku skupine G20 konkretizirati obećanja da će "snažno" odgovoriti na terorističke napade u Parizu, ali i premostiti razlike u pogledu klimatskih promjena.

Summit koji je počeo u nedjelju u ljetovalištu Antalyji na jugu Turske, koji osigurava 12.000 policajaca, trebao bi završiti sredinom dana.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Napadi u Parizu u petak postali su glavnom temom sastanka čelnika 20 svjetskih sila, koji su u subotu minutom šutnje odali počast žrtvama i uputili Francuskoj izraze sućuti te obećali odlučnost u borbi protiv terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je "snažan i odlučan" odgovor zemalja G20.

Kao i u slučaju epidemije ebole kojom su se bavili na summitu 2014. u Australiji, čelnici će objaviti posebnu izjavu o borbi protiv terorizma.

'Ružno zvuči, no nema se što za očekivati! Svima je jasno tko za koga igra'

Nacrt teksta ne spominje Islamsku državu, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, nego općenito govori o terorizmu.

Tekst poziva članice G20 da pojačaju suradnju kako bi se ograničilo kretanje terorista, suzbila teroristička propaganda na internetu i zaustavilo financiranje.

"Akcijski plan ne donosi se u sklopu G20", koji je ponajprije ekonomski forum, objasnio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

No summit je omogućio velik pomak kad je riječ o Siriji, odakle dolaze džihadisti IS-a.

Summit je bio prilika za susret američkog predsjednik Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji su se prvi put suglasili o potrebi političke tranzicije u Siriji.

I dalje se, međutim, ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojeg podržavaju Moskva i Iran, a Zapad i arapske zemlje žele smijeniti s vlasti.

Čelnici G20 ne slažu se ni u pogledu klimatskih promjena, što je jako zabrinjavajuće s obzirom na to da za nekoliko tjedana počinje globalna klimatska konferencija u Parizu.

G20 bi trebao također konačno definirati plan OECD-a za borbu protiv fiskalne optimizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene