Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ni)Čija je to zemlja?

7 četvornih km na obali Dunava -Teritorij koji diže 'europsku' prašinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci za međunarodno pravo tvrde kako se ne može govoriti o ničijoj zemlji na koju se Vit Jedlička poziva jer granice između Hrvatske i Srbije na tom području još nisu konačno definirane.

Ne stišava se bura oko Liberlanda, zemlje u kojoj se, prema riječima njezina samoproglašenog predsjednika, neće plaćati porez, a koja se nalazi na granici Hrvatske i Srbije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik Liberlanda 'Super sam se proveo u pritvoru, hrvatski policajci žele raditi za mene' Slika nije dostupna Globalni hit Himnu im sklada reper, prijave stižu svake 3 sekunde i svi misle da je Liberland dobra ideja

Osnivač Liberlanda tvrdi da je riječ o ničijoj zemlji, no, to je zapravo teritorij koji nadzire Hrvatska država. Sve je to kažu mjerodavni na razini virtualnoga štosa, pa se za sada oko te države u državi nitko ne zabrinjava.

Teritorij Gornje Sige nadzire Hrvatska država. Tih 7 četvornih kilometara na obali Dunava između Hrvatske i Srbije posljednjih mjesec dana podiže veliku prašinu. Naime bivši češki europarlamentarac na tom je teritoriju proglasio državu. Liberland ima svoju web stranicu, prijedlog ustava, prima zahtjeve za državljanstvo.

Predsjednik Liberlanda: Super sam se proveo u pritvoru, hrvatski policajci žele raditi za mene

"Ja mislim da je on zapravo uočio da postoji jedan još uvijek neriješeni granični prostor koji jasno mami upravo svojom neriješenošću jednu skupinu takozvanih političkih poduzetnika", kazao je zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula.

Stručnjaci za međunarodno pravo tvrde pak kako se ne može govoriti o ničijoj zemlji na koju se Vit Jedlička poziva jer granice između Hrvatske i Srbije na tom području još nisu konačno definirane. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Liberland, osim na svojoj Facebook stranici, nisu željeli komentirati.

"Virtualne dosjetke, ma koliko one ponekad bile i zanimljive, ostaju to što jesu…virtualne dosjetke, a za njih nemamo nikakav službeni komentar", stoji u objavi.

Cijela priča zvuči kao samo jedna od mnogih sličnih svjetskih bizarnosti, no Jedlička je, smatra naš europarlamentarac, sve samo ne naivan.

Dodijeljeno 100 'državljanstva' Liberlanda - 'Komunisti, neonacisti i zločinci nisu dobro došli'

Gospodin Jedlička sigurno nije tako naivan, on ima i nešto ozbiljnije političko iskustvo iza sebe, a tom naivnošću vjerojatno ipak maskira ipak znatno ozbiljnije političke ambicije koje očito ne može lako realizirati u svojoj zemlji.

Liberland kao što mu samo ime kaže možda jest slobodna, ali nije legalna država. Samoproglašeni predsjednik Liberlanda i njegovi najbliži suradnici tako su ipak morali pokleknuti pred hrvatskom policijom.

"Policijski su službenici u šumskom podrućju Gornja Siga, izvan graničnog prijelaza u nezakonitom prelasku državne granice RH i RS zatekli 8 osoba različitog državljanstva. Zbog prekršaja zakona o nadzoru državne granice navedene su osobe uhićene te su privedene na prekršajni sud u Belom Manastiru", Vlado Krznarić, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Za sada Liberland Hrvatskoj ne predstavlja baš nikakvu prijetnju. Sigurno neće ovim postupcima ugroziti ničiju stabilnost, ali u svakom slučaju podsjeća i mogu podsjetiti da priroda i politika ne vole vaakum.  Liberland je tako podsjetio sve mjerodavne s obje strane Dunava da granični spor koji traje već godinama, konačno jednom za svagda i riješe

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene