Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalni hit

Himnu im sklada reper, prijave stižu svake 3 sekunde i svi misle da je Liberland dobra ideja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
7 kvadratnih kilometara, 200.000 prijava za državljanstvo i porezi koje ne morate plaćati ako ne želite. Da, opet Liberland.

Nema tko ovih dana nije čuo za Liberland - samoproglašenu državu na Dunavu između Srbije i Hrvatske. Predsjednik joj je euroskeptični češki političar Vit Jedlička, a službeni jezici češki i engleski.

Pročitajte i ovo Vasilij Anisimov Težak 1,6 milijardi eura Tko je milijarder koji se odrekao ruskog državljanstva, a hrvatsku putovnicu dobio je na preporuku bivšeg ministra Slika nije dostupna PROBLEM ZA HRVATSKU I SRBIJU? Liberland ima "snažnu poruku osobe iz Trumpovog budućeg kabineta"

Kako kaže gospodin predsjednik ove 'države' koja se prostire na 7 kvadratnih kilometara, otkako su izašli u javnost primilo su oko 200.000 prijava za državljanstvo iz gotovo svih zemalja svijeta.

Jedlička se hvali kako njegovoj 'državi' mnogi nude svoju stručnost po pitanju solarne infrastrukture, telekoma, prostornog planiranja pa čak i i kovanja novca. 'Ljudi su u samo nekoliko dana isplanirali cijeli grad, a neki žele uložiti pa čak se i useliti. Što se činilo kao san sad djeluje moguće', kaže ovaj Čeh za Guardian.

VIDEO Britanac doznao za Liberland pa 'oderao' na hrvatskom

Jedini uvjeti za državljanstvo su - kandidat mora poštivati tuđa prava, mišljenje i privatno vlasništvo, ne smije imati kriminalni dosje kao ni nacističku ili komunističku prošlost.

Jedlička smatra kako je ključ prosperiteta uspješna fiskalna politika. Plaćanje poreza će biti neobavezno, a građani će financirati samo određene razvojne projekte.

Zastavu imaju, imaju i geslo, a himnu im trenutno sklada neki češki reper.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene