Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Vijeće za elektroničke medije (VEM) ukinulo je dozvolu za emitiranje CROTV HD-u - Televiziji hrvatske dijaspore jer nije dostavila zatražene snimke emitiranog programa nakon, kako se neslužbeno doznaje, pritužbe građana zbog emitiranja ustaških pjesama.


"Agencija za elektroničke medije (AEM) je zaprimila pritužbu građana u kojoj se navodi sporni program. AEM je zatražio snimke i očevidnike programa od pružatelja kako bi mogao utvrditi radi li se doista o kršenju Zakona o elektroničkim medijima. Međutim, na službeni upit Vijeća, pružatelj to nije dostavio", ističe se u odgovoru AEM-a Hini. Dodaje se da je, obzirom na navedeno, utvrđeno da pružatelj medijske usluge više ne ispunjava tehničke uvjete prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa.

CRO TV HD - Televizija Hrvatske Dijaspore puni je naziv nakladnika - pružatelja medijske usluge satelitom kabelom, internetom i drugim dopuštenim oblicima prijenosa kojem se kao vlasnik navodi Dario Kozjak.

Sjedište tvrtke je u njemačkom gradu Hanauu, a osim televizijskog programa na internetu, taj nakladnik emitira program i na Hrvatskom radiju Frankfurt. Na službenim stranicama CROTV HD-a navodi se kako njihova ''koncesija za Iptv kabel Satelitsku distribuciju vrijedi 10 godina od 17. lipnja 2021.'' te da ju je izdala Agencija za elektroničke medije Zagreb.

Dani medijske pismenosti obuhvatit će više od 60 hrvatskih gradova (Foto: Ana Mikin) - 7 Jedna od najvažnijih životnih kompetencija ovog stoljeća: Dani medijske pismenosti u fokusu imaju važne probleme

Slika nije dostupna Portal za borbu protiv lažnih vijesti imao rekordan broj posjetitelja: "One mogu biti izvor mnogih sukoba"

Navedeni pružatelj medijske usluge ima dozvolu za emitiranje televizijskog programa preko kabela, satelita i interneta, kao i dopuštenje za emitiranje radijskog programa putem satelita, kabela i interneta. U konkretnom predmetu vodi se postupak samo za televizijski program. Što se tiče područja, pružatelj je slobodan emitirati program u bilo kojoj zemlji EU-a, ističu u AEM-u.

Na upit prijeti li i novčana kazna tom nakladniku ako nastavi s emitiranjem spornog programa i tko je dalje nadležan u ovom slučaju, u AEM-u zaključuju: "Na navedeno trenutačno ne možemo odgovoriti budući da teoretski pružatelj može notificirati ili zatražiti dopuštenje od bilo koje druge članice EU-a ako smatra da za to ima uvjete."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju