Policijski psi vrlo brzo bi mogli dobiti konkurenciju. Poglavito kad su u pitanju traganje i spašavanje tijekom prirodnih katastrofa. Za to se sada treniraju i štakori.

Galerija Štakori spasioci - 2 Štakori spasioci - 1 Štakori spasioci - 3 +4 Štakori spasioci - 4

Uzbuna, a u pomoć stiže, ni više ni manje, nego štakor! Već više od godinu dana divovski štakori u Tanzaniji obučavaju se za operacije potrage i spašavanja. Ideja je ovo belgijske neprofitne organizacije, koja je prvo trenirala samo pse. No, tvrde, štakori mogu biti jednako dobro trenirani.

Vezani članci Dijete spašeno nakon 296 sati VIDEO Preživjeli 296 sati pod tonama betona u hladnoći: Spasioci izvukli dijete i dvoje odraslih ispod ruševina Spašavanje iz špilje Dječak koji je preživio tajlandsko spašavanje iz špilje preminuo u Velikoj Britaniji

"Male su veličine i prirodna agilnost bi ih, nadamo se, trebala učiniti jako dobrima u ovom scenariju gdje se mogu stisnuti u malim prostorima i približiti svakoj žrtvi", objašnjava bihevioralna znanstvenica Donna Kean u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ive Arambašić.

Ali ovo nisu uobičajeni glodavci. Ovo su afrički golemi štakori koji mogu težiti do kilograma i pol. Životni vijek im je desetak godina. Zahvaljujući izvrsnom njuhu, prilično su dobri u lociranju ljudi. Pomoć im je tek mali ruksak.

Štakori spasioci - 2 Štakori spasioci - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon pronalaska, vraćaju se onamo odakle su krenuli po svoju nagradu! Sada istraživači počinju povećavati zahtjevnost treninga.

"Dodali smo i druge stvari poput različitih zvukova koji se mogu očekivati kod rušenja, primjerice zvuk bušenja. Htjeli smo se uvjeriti da će štakori moći raditi pod takvim pritiskom i nije se činilo da im puno smeta", dodaje Kean.

Psi bi, čini se, mogli dobiti konkurenciju, a štakori - sa sebe maknuti imidž životinja kojima se rijetko tko veseli.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju