Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se razlog

Tekstilne radnice masovno padale u nesvijest drugi put u tjedan dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
100-tinjak radnica u tvornici tekstila Hung Wah u kambodžanskoj prijestolnici Phnom Penh gotovo istovremeno su pale u nesvijest.

Uzrok masovne nesvjestice nije poznat, no to je već drugi takav incident u tvornici Hung Wah u posljednjih tjedan dana. Čak 10 kola Hitne pomoći stiglo je u tvornicu kako bi pružili pomoć radnicama, a potom su ih odvezli i u bolnicu.

Pročitajte i ovo Liz Truss i Rishi Sunak, ilustracija "O, Bože" VIDEO Šok u studiju: Debata kandidata za britanskog premijera prekinuta jer se voditeljica onesvijestila Slika nije dostupna Spasioci na terenu Urušila se zgrada od sedam katova u Kambodži: Poginulo 36 ljudi, 23 spašeno iz ruševina

Radnice kažu kako ne znaju koji je uzrok, no sve tvrde kako su odjednom osjetili slabost i vidjeli kako kolege oko njih kolabiraju. 'Bila sam šokirana kad sam vidjela kako oko mene padaju, a potom sam i ja osjetila iscrpljenost', kazala je radnica Lay Nakry.

'Sad mi je bolje. Bila sam jako slaba kad sam vidjela kako ljudi oko mene padaju', dodala je radnica Sun Davan.

Nesvjestice u tvornici Hung Wah, koja proizvodi odjeću za mnoge poznate zapadne brandove, nisu izoliran incident u jednoj od najsiromašnijih azijskih zemalja. Neki od vodećih zapadnih brandova, za koje se u kambodžanskim tvornicama radi odjeća, pokrenuli su istragu i ispituju više od 1.000 slučajeva nesvjestica tekstilnih radnika samo u ovoj godini.

Inače, mjesečna plaća tekstilnog radnika u Kambodži je oko 65 dolara. Zbog rastućih cijena hrane i goriva mnogi radnici, kako bi prehranili obitelj, rade mnogo prekovremenih sati dovodeći se u stanje potpune iscrpljenosti.

Tvornice u Kambodži su pretrpane, nemaju ventilaciju ni zaštitu na radu, a u mnogima se radi i s opasnim kemikalijama koje su na Zapadu zabranjene. Oko 300.000 kambodžanskih radnika radi u tekstilnoj industriji u tvornicama koje su uglavnom u vlasništvu kineskih i tajvanskih tvrtki.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene