Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud usvojio tužbu

Tekst o bojkotu hrvatske tvrtke IDEA govor mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi općinski sud u Beogradu usvojio je tužbu organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava i kao govor mržnje okarakterizirao tekst objavljen u 'Glasu javnosti' 16. ožujka 2006. kojim se pozivalo na bojkot hrvatske tvrtke IDEA, objavila je beogradska televizija B 92.

Glasnogovornica tog suda Vesna Sekulić u četvrtak je to potvrdila agenciji Tanjug preciziravši da je presudom zabranjeno ponovno objavljivanje tog, ili bilo kojeg drugog teksta koji izaziva diskriminaciju ili potiče na mržnju.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik 'Glasa javnosti' Ivan Čorbić dužan je platiti troškove postupka, dok je zahtjev protiv vlasnika tog lista Radisava Rodića odbijen, rekla je Sekulić.

Tekst koji je 'Glas javnosti' objavio kao navodni oglas 16. ožujka 2006. godine pod naslovom 'Bojkot', a potpisan je riječima 'Prognani Srbi', sud je ocijenio kao govor mržnje jer se njime poziva na bojkot hrvatske kompanije IDEA. 

>> Agrokor: Neznatna šteta na objektu u Užicu

>> Srbi se boje Todorića i hrvatskog kapitala

U tekstu je, uz ostalo, pisalo kako 'hrvatska čizma gazi srpskom zemljom, kupuje firme i otvara prodavaonice...', te da kupovina u toj radnji znači 'davanje novca onima koji su nas prognali i ubijali', a upućena je i prijetnja da će svi kupci biti praćeni.

Kako je priopćila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, to je prva presuda u povijesti srpskog pravosuđa u kojoj je utvrđeno da neki tekst predstavlja govor mržnje i druga presuda u kojoj se zabranjuje dalje protupravno postupanje objavljivanjem takvih tekstova.

Prvi općinski sud je takvom presudom napravio presedan i pokazao da Zakon o javnom informiranju nije samo mrtvo slovo na papiru, priopćila je Inicijativa mladih, dodajući kako presuda predstavlja jasan znak da govor mržnje, veoma opasna i društveno štetna pojava, više neće biti toleriran.

To je veliki doprinos uspostavi pravne države u Srbiji i postizanju jednakosti pred zakonom svih njenih građana, navodi se u priopćenju.

Incijativa mladih za ljudska prava ističe i da od Skupštine Srbije očekuje što hitnije usvajanje općeg antidiskriminacijskog zakona te uvođenje govora mržnje kao posebnog krivičnog djela u Krivični zakonik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene