Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka savezna država Teksas, koja je rekorder po broju pogubljenja sa više od 500 pogubljenih zatvorenika u tri desetljeća, uskoro će ostati bez anestetika koji se koristi u smrtonosnim injekcijama.


Glasnogovornik teksaškog ministarstva pravosuđa John Hurt je izjavio kako će zalihe pentobarbitala, barbiturata koji se daje intravenozno osuđenicima na smrt u Teksasu, biti iscrpljene u rujnu dok su za zadnja četiri mjeseca ove godine predviđena još četiri smaknuća.

Glasnogovornik je dodao da država ima 'nekoliko rješenja: ili će pronaći drugog dobavljača pentobarbitala ili će početi koristiti druge proizvode'.

Sjedinjene američke države u kojima se još uvijek primjenjuje smrtna kazna našle su se pred problemom s opskrbom 2011. kada su SAD prestale proizvoditi anestetik koji se koristio od uvođenja tehnike pogubljenja injekcijom početkom 80-ih. Od tada su se protokoli promijenili i u nekim državama, kao što je Teksas, usvojen je pentobarbital, anestetik koji se koristi u eutaniziranju životinja.

Vezani članci Američki sud, ilustracija Dugogodišnji cilj konzervativaca ostvaren: Američki Vrhovni sud će razmotriti pitanje pobačaja Ljepljiva traka (Foto: Screenshot/Facebook) Projektom nasmijale internet: Jesu li potrošile više alkohola ili selotejpa?

>> 'Smrt prije smrti' - po 22 sata bez danjeg svjetla i svježeg zraka

Hurt je rekao da se dva pogubljenja koja su predviđena za rujan mogu izvesti, ali da se mora pronaći drugo rješenje za ostala u toj državi koja ne namjerava mijenjati način pogubljenja.

Teksas je pogubio 503 osobe otkako je u SAD-u uvedena smrtna kazna 1976. godine, od ukupno 1.342 pogubljenih u cijelim Sjedinjenim Državama. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook