Bez danjeg svjetla i svježeg zraka i po 22 sata - to je realnost života američkih osuđenika na smrt, o čemu je uznemiravajuće izvješće objavila američka Udruga za zaštitu građanskih sloboda (ACLU).


ACLU je objavio izvještaj koji otkriva detalje turobnog života osuđenika na smrtnu kaznu u američkim zatvorima, posebno onima u državi Teksas, prenosi portal Buisiness Insider.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Premijer i predsjednik Sabora izrazili sućut obitelji Mustafe Nadarevića: "Velik gubitak za kulturnu scenu. Zadužio je hrvatsku umjetnost" Domagoj Mikić razgovara s Josipom Medvedom - 3 Što je bio uzrok stravične nesreće na A1? Načelnik prometne policije otkrio što će biti s vozačem kamiona kad izađe iz bolnice

Većina zatvorenika koji iščekuju izvršenje smrtne kazne provode od 22 do 24 sata u malenim ćelijama s minimalnim ili nikakvim ljudskim kontaktom, bez danjeg svjetla i svježeg zraka pa takve uvjete života američka Udruga za zaštitu građanskih sloboda naziva 'smrt prije izvršenja smrtne kazne'. 

U Americi su dosad evidentirana 142 slučaja nevinih osoba koje su bile osuđene na smrtnu kaznu, čije su izvršenje iščekivali upravo u takvim uvjetima. Oslobađajuće presude bi zato dočekali u dubokoj depresiji.

Odmah do kreveta nalazi se toalet, a hrana se poslužuje na prljavim pladnjevima.

Osuđenici na smrt s obitelji i prijateljima razgovaraju tako da ih mogu vidjeti iz odvojene prostorije, samo putem telefona, jer zabranjen im je svaki fizički kontakt zabranjen.

Jedan od nevino osuđenih i naknadno oslobođenih ljudi, Anthony Graves, ispričao je kako takva vrsta izolacije doslovno tjera ljude u ludilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook