Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzorno ponašanje

Tata i mama prijavili dijete policiji i zaradili pohvalu: "Zaista su dali primjer"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Mnogi roditelji često djeci kupuju nedopuštena pirotehnička sredstva, no ima i onih koji dobro znaju o kakvoj se opasnosti radi.

Roditelji su kod djeteta pronašli pirotehniku, gotovo 400 komada, ​​koju je kupilo bez njihova znanja i sami su pozvali policiju.

Sve se zbilo u Ljubljani, a iz tamošnje policije pohvalili su roditelje: "Svojim odgovornim ponašanjem zaista su dali primjer djetetu i spriječili moguće ozljede." 

Upravo roditelji imaju važnu ulogu u osvješćivanju maloljetnika o opasnostima pirotehnike. "Važno je da govore o toj temi i upozoravaju djecu na opasnosti i posljedice uporabe pirotehničkih proizvoda", istaknuli su u ljubljanskoj policiji, piše N1 Slovenija.

Policija ima važno upozorenje

I hrvatska policija upozorila je građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć: "Ako već koriste pirotehniku, neka budu uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način i obvezno neka pirotehniku kupuju u trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete."

Tim Klinike za dječje bolesti Zagreb zbog opasnosti od pirotehnike povodom nedavnog Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama kod djece snimio je spot kojim se upozorava na ozljede od opeklina, pa tako i na opasnosti pirotehnike.

"Svake godine u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova radimo akciju da bismo prevenirali ozljede i vidimo rezultate. Zaista su se te brojke smanjile, ali sada su češće one ozbiljnije ozljede, tako da nije loše s akcijom početi na vrijeme jer je prva ozljeda od pirotehnike zabilježena u 11. mjesecu", kazao je za Dnevnik Nove TV kirurg Zoran Barčot.

"Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite se za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna", poručili su iz policije i podsjetili na nekoliko važnih pravila i savjeta, posebno one upućene roditeljima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razbio elektroničku narukvicu Užas u susjedstvu: Silovao bivše djevojke i pobjegao iz majčine kuće nakon presude

Osnovna pravila za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima

  • obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava
  • osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva kategorija F2 i F3 jer posljedice mogu biti kobne
  • pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola
  • poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva
  • pojam ''sigurnosna udaljenost" znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i slično).

Pročitajte i ovo Opijum Novi podaci Golemi obrat u proizvodnji opijuma! Zlatni trokut novo je središte narkobiznisa, promjena se dogodila zbog politike

Posebni savjeti za roditelje

  • kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogla stradati
  • uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite
  • petarde nisu igračke - najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju
  • savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze, neka odmah zatraže vašu pomoć 
  • ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pažljivo proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene