Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoki sud odlučio

Tariku Azizu i 'Kemijskom Aliju' 7 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki kazneni sud Iraka osudio je u nedjelju bivšeg zamjenika premijera Sadama Huseina, Tarika Aziza na sedam godina zatvor zbog sudjelovanja u pogubljenjima Kurda šijita tijekom 80-ih godina, navela je državna televizija Iraqiya.

Isti sud u Bagdadu osudio je i Alija Hasana al-Maijida, ili 'Kemijskog Alija', bratića bivšeg predsjednika Sadama Huseina na 7 godina zatvora zbog istog zločina. Njih dvojica bili su dio skupine od osam osoba zatvorenih zbog sudjelovanja u prisilnoj evakuaciji Kurda iz pokrajina Kirkuka i Dijale tijekom 80-ih .

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kemijski Ali' u bolnici u Bagdadu Slika nije dostupna Irak: Odobreno pogubljenje "Kemijskog Alija"

Osuđen na smrt

U ožujku je Aziz bio prvi put osuđen na 15 godina zatvora zbog 'zločina protiv čovječnosti' u pogubljenju 42 trgovca 1992. optuženih za špekulacije o cijenama prehrambenih proizvoda, dok je Irak bio pod sankcijama UN-a. 'Kemijski Ali', koji je taj nadimak dobio jer je zapovjedio uporabu kemijskog oružja protiv Kurda, također je osuđen u istom procesu na 15 godina zatvora. Već je osuđen na smrt u tri druga procesa. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene