Talijanski premijer Giuseppe Conte otišao je u utorak kod predsjednika države kako bi predao ostavku, nadajući se da će mu se pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnoviti svoju parlamentarnu većinu.

Galerija Giuseppe Conte najavio ostavku (Foto: IPA/PIXSELL) Giuseppe Conte najavio ostavku (Foto: IPA/PIXSELL) Giuseppe Conte najavio ostavku (Foto: IPA/PIXSELL) +0 Giuseppe Conte najavio ostavku (Foto: IPA/PIXSELL)

Conte je prošli tjedan izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukla iz koalicije zbog vladina rješavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije.

Vezani članci Giuseppe Conte (Foto: AFP) Nova kriza vlade u Italiji: Premijer Conte podnio ostavku u jeku najteže recesije od Drugog svjetskog rata Slika nije dostupna Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku i otvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora.

Očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prihvatiti ostavku i održati brze konzultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko ozračje. Ako misli da bi Conte mogao dobiti potrebnu potporu za okupljanje nove administracije, dat će mu nekoliko dana da pokuša finalizirati dogovor i sastaviti novi kabinet.

Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati iznijeti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. Ako sve drugo zakaže, morat će sazvati izbore, dvije godine prije roka.

Conte je odvjetnik koji nema izravnu političku pripadnost, ali blizak je najvećoj stranci u parlamentu, Pokretu 5 zvijezda. Prvi je put došao na vlast 2018. godine nakon što je Pokret 5 zvijezda sklopio neočekivanu koaliciju s krajnje desničarskom Ligom.

Kad se savez razotkrio godinu dana kasnije, ostao je na mjestu čelnika nove administracije koja uključuje Pokret 5 zvijezda i ljevičarske stranke.

Produbljivanje krize odvija se u pozadini pandemije koronavirusa, u kojoj je umrlo više od 85.000 Talijana - što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Britanije i šesti na svijetu.

Zdravstvena kriza izazvala je najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Europske unije za pomoć oporavku gospodarstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju