Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nije pala vlada

Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gornji dom talijanskog parlamenta tijesnom je većinom izglasao povjerenje premijeru Giuseppeu Conteu i omogućio mu da sačuva premijerski položaj, nakon što je prošli tjedan iz koalicijske vlade izašla manja stranka zbog nesuglasica oko pandemije covida-19.

Gornji dom talijanskog parlamenta tijesnom je većinom izglasao povjerenje premijeru Giuseppeu Conteu i omogućio mu da sačuva premijerski položaj. Ipak,on nije dobio apsolutnu većinu što znači da Conte sada vodi manjinsku vladu koja će se boriti s provedbom svog programa u podijeljenom parlamentu, osim ako ne uspije pridobiti neke oporbene zastupnike u tjednima koji dolaze.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Fontana di Trevi Najavila vladajuća koalicija Susjedna zemlja postrožuje naplatu poreza iznajmljivačima nekretnina za odmor

Nakon što je preživio i glasanje u donjem domu u ponedjeljak, Conte je u Senatu koji ima 321 mjesto dobio 156 glasova a protiv je bilo 140, uz 16 suzdržanih. Da mu nije izglasano povjerenje, morao bi odstupiti što bi značilo da bi Italija ušla u još dublja politička previranja i možda bi otvorilo put novim izborima, dvije godine prije vremena.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je vlada izgubila većinu u parlamentu. Nakon tjedana kritika i prijetnja, Renzi je prije pet dana na tiskovnoj konferenciji objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Europske unije namijenjenih obnovi zemlje. Renzi je optuživao Contea da pokušava zaobići parlament u odlučivanju.

Conte je rekao nakon glasanja u Senatu da će sada svu svoju pažnju usmjeriti na zdravstvenu i ekonomsku krizus kojima se suočava zemlja. U želji da odbaci bilo kakve špekulacije da bi mogao odstupiti nakon tijesnog prolaza u parlamentu, Conte je rekao da će pokušati učvrstiti potporu svojoj krhkoj koaliciji.

"Italija nema ni minute za gubljenje", napisao je na Twitteru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene