Giuseppe Conte (Foto: AFP)
Giuseppe Conte (Foto: AFP)

Mandatar za sastav nove talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u nedjelju da bi zemlja trebala imati novu vladu do srijede, zahvaljujući uspješnim pregovorima između Pokreta pet zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra.


Ako ne u utorak, pregovori će najkasnije biti dovršeni do srijede, rekao je Conte na događaju u organizaciji lista Il Fatto Quotidiano.

Vezani članci Sergio Mattarella i Giuseppe Conte (Foto: IPA/PIXSELL) Italija sve bliže dogovoru, novu vladu će formirati ipak bez izbora? Sergio Mattarella i Giuseppe Conte (Foto: IPA/PIXSELL) Kriza vlasti u Italiji: Predsjednik Mattarella prihvatio ostavku premijera Contea

Iako Conte govori o "dobrom radnom ozračju" između dviju strana, koalicijski pregovori jedva su prebrodili svoje povijesno neprijateljstvo, a M5S je zaprijetio u petak da će se povući iz pregovora.

Conte je također kazao da želi kabinet koji ne čine samo muškarci. Čim mandatar i dosadašnji premijer formira kabinet i sastavi vladin program, održat će se novi sastanak s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

U petak glasovanje pred parlamentom

Ako on da svoje dopuštenje, kabinet će u petak biti na glasovanju pred parlamentom.

Conte, koji je u četvrtak izabran da pokuša sastaviti novu vladu, u petak je počeo razgovore sa svim talijanskim političkim snagama s kojima treba sastaviti novu vladajuću garnituru.

Conte je podnio ostavku nakon što je desničarska Liga izašla iz koalicije s MS5 zbog čega je Mattarella bio prisiljen održati konzultacije s glavnim talijanskim političkim strankama kako bi pokušali pronaći izlaz iz političke krize.

Trotjedno razdoblje neizvjesnosti

MS5 i PD rekli su predsjedniku u srijedu da su spremni staviti na stranu dugotrajno neprijateljstvo i pokušati oformiti vladu na čelu s Conteom, bivšim akademikom koji je blizak Pokretu pet zvijezda.

Dogovorom M5S-a i PD-a završeno je trotjedno razdoblje neizvjesnosti pošto je čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini 8. kolovoza napustio koalicijsku vladu a Giuseppe Conte 20. kolovoza podnio ostavku. (Hina)