Kampanjski plakat stranke Fratelli d'italia
Kampanjski plakat stranke Fratelli d'italia Foto: Afp

Jedan od kandidata talijanske stranke Braća Italije, za koju se smatra da će osvojiti nadolazeće izbore, suspendiran je nakon što se otkrilo da je hvalio Adolfa Hitlera na internetskim portalima.


Talijanska Fratelli d'Italia (Braća Italije), konzervativna i radikalno desna stranka za koju se smatra da ima najveće šanse osvojiti nadolazeće izbore, suspendirala je jednog od svojih glavnih političkih kandidata jer se otkrilo da je na internetskim portalima hvalio Adolfa Hitlera

Braća Italije, koja svoje korijene vuče iz neofašističke skupine uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata, pokušala se udaljiti od svojih korijena. Njena predsjednica Giorgia Meloni tvrdi kako je stranka danas umjereno konzervativna.

 Međutim, talijanski list La Republica objavio je komentare na društvenim mrežama sicilijanskog kandidata stranke Calogera Pisana, u kojima je napisao da je Adolf Hitler bio "odličan državnik", prenosi Reuters. Također, za vrijeme izbora 2016. godine, Pisano je napisao da Braća Italije kao stranka "nikad nisu sakrivali svoje prave ideale".

Sergio Mattarella (Foto: AFP) Talijanski predsjednik Mattarella raspustio parlament, raspisuju se prijevremeni izbori

Poplave u Italiji - 4 Sanacija nakon razornih poplava u Italiji traje, neki su izgubili sve: "Ne znam kad ćemo se moći vratiti ovdje"

Kada se tekst pojavio, uslijedila je brza i oštra reakcija talijanske židovske zajednice. "Sama zamisao da netko tko hvali Hitlera može sjediti u idućem sazivu parlamenta je neprihvatljiva", rekla je Ruth Dureghello, predsjednica židovske zajednice u Rimu.

Braća Italije je povodom objavljivanja kontroverze brzo reagirala, suspendirajući kandidata. "Od sad nadalje, Pisano više ne predstavlja stranku ni na jednoj razini", napisali su u izjavi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju