Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč bombaškim napadima

Talibani tvrde da u Afganistanu nema militanata Islamske države, niti Al Kaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibani su u utorak priopćili da nema dokaza o prisutnosti militanata Islamske države (IS) ili Al Kaide u Afganistanu, iako je prije samo nekoliko dana IS preuzeo odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Jalalabadu.

Nakon što su prošli mjesec svrgnuli prozapadnu vladu u Kabulu, talibani se nalaze pod međunarodnim pritiskom da se odreknu veza s Al Kaidom, ekstremističkom sunitskom skupinom odgovornom za napade 11. rujna 2001. na SAD.

Istovremeno, suočavaju se s nizom napada ogranka IS-a s kojim su u sukobu zbog ideoloških i ekonomskih pitanja.

"Ne vidimo da itko u Afganistanu ima ikakve veze s Al Kaidom. Nikakva prijetnja bilo kojoj zemlji neće doći iz Afganistana, odlučni smo u tome", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Što se IS-a tiče, Mujahid negira da ta skupina ima neku značajnu nazočnost u Afganistanu, iako priznaje da ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država Khorasan (IS-K) "nevidljivo vrši neke kukavičke napade".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podupirali korumpiranu vladu Talibani traže veću pomoć međunarodne zajednice: "Mi nismo teroristi, donijeli smo mir"

"IS koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovdje. No neki su ljudi, možda i naši Afganistanci, prigrlili njihov mentalitet i to je fenomen koji ljudi ne podupiru", rekao je Mujahid.

"Snage sigurnosti Islamskog Emirata su spremne i zaustavit će ih", poručio je. IS-K se pojavio u istočnom Afganistanu 2014., a kasnije se proširio na neke druge dijelove zemlje, posebice na sjeveru. Preuzeo je odgovornost za napad u Jalalabadu i bombaški napad u zračnoj luci Kabul u kolovozu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika te veliki broj afganistanskih civila. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene