Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu mir nakon 62 godine?

Tajvan razmatra potpisivanje mirovnog ugovora s Kinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou je u utorak izjavio da bi bio spreman na potpisivanje mirovnog ugovora s Kinom u sljedećih deset godina ali bez ujedinjenja i pod uvjetom da Peking makne rakete uperene na otok.

Ma Ying-jeou, kandidat za drugi mandat na izborima u siječnju, iznio je hipotezu o miru o kojem bi pregovarao s Kinom ako bi dobio 'visoku razinu podrške tajvanskog javnog mnijenja'. 'Kako se naši odnosi poboljšavaju pomalo i redovito namjeravamo oprezno proučiti mogućnost potpisivanja mirovnog ugovora u sljedećih deset godina', objavio je on.

Tajvan i Kina podijeljeni su od 1949. Peking smatra Tajvan pobunjeničkim otokom ne isključujući mogućnost upotrebe sile da bi ga vratio u svoje okrilje. Odnosi dvaju teritorija doživjeli su napredak nakon izbora Ma Ying-jeoua 2008., pristaše poboljašanja odnosa s Pekingom.

Tajvanski stručnjaci procjenjuju da je trenutno 1600 kineskih raketa upereno na Tajvan. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Juraj Pojatina Analiza stručnjaka Ljudi pod ruševinama, rupe na cestama... Što bi se dogodilo da je tajvanski potres pogodio Zagreb? Potres urušio brdo na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Zastrašujuća snimka s mora: Pogledajte kako je razoran potres urušio dio otoka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene