Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandela se s Izraelcima navodno susreo 1962. godine u Etiopiji u koju je stigao pod lažnim imenom David Mobsari.


Nelson Mandela prošao je obuku izraelskog Mossada u 1960-ima, otkriva dokument izraelske vlade. Bivšeg južnoafričkog predsjednika i borca protiv apartheida koji je umro ranije ovog mjeseca, trenirali su Mossadovi agenti za naoružanje i sabotažu 1962. godine, stoji u izvješću Haaretz koje je temeljeno na dokumentu izraelske državne arhive s oznakom "Top tajna".

Vezani članci Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Vrhovni sud prihvatio žalbu Alema Čamdžića, neće biti izručen Tunisu Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Misteriozni diverzant Armije BiH uhićen u Hrvatskoj: "Furao se na Chucka Norrisa i Ramba, a u redovima bosanskih Srba ostavljao je kaos"

U dokumentu stoji da su Mossadovi operativci pokušali kod Mandele potaknuti i cionističke simpatije, piše Times of Israel.

Nelson Mandela pokopan uz majku i troje djece

On je u svojoj zemlji vodio borbu protiv apartheida od 1950. godine. U siječnju 1962. godine nakon niza uhićenja napustio je Južnu Afriku i posjetio razne afričke zemlje, među kojima i Etiopiju, Alžir, Egipat i Ganu.

S Izraelcima se susreo u Etiopiji gdje je navodno stigao pod lažnim imenom David Mobsari.

U dokumentu, odnosno pismu poslanom izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, piše kako je Mandela pokazao interes za metode više izraelskih podzemnih pokreta, a bio je upoznat s problemima Židova i Izraela.

POGLEDAJTE SKANDAL NA KOMEMORACIJI Tumač jezika za gluhe bezveze mahao rukama

"U razgovorima je izrazio socijalističke svjetonazore, a povremeno je odavao dojam kao da naginje komunizmu", stoji u pismu uz napomenu da je čovjek koji se nazivao David Mobsari uistinu Mandela.

Pismo je prije nekoliko godina otkrio David Fachler (43), stanovnik Alon Shvuta, koji je istraživao dokumente o Južnoj Africi za magistarski rad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook