Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi dokumentarac otkriva tajne audio snimke bivšeg diktatora Sjeverne Koreje Kim Jong Ila koje su State Departmentu 1980-ih dostavili filmaši oteti i natjerani da za njega snimaju filmove.


Dvoje filmaša iz Južne Koreje, koje je režim King Jon Ila oteo kako bi u njegovoj državi snimali filmove, potajno su ga snimali dok im se žalio na lošu kvalitetu filma u svojoj državi.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Slika nije dostupna Deset mitova koje propagira vlada Sjeverne Koreje

O njima je snimljen dokumentarac ''Ljubavnici i despot'' koji govori o azijskim filmašima, glumici Choi Eun-hee i redatelju Shin sang-ok koje su sjevernokorejski tajni agenti oteli 1978. i u Sjevernoj Koreji držali osam godina gdje su morali snimati filmove. U zatočeništvu su za Kim Jong Ila snimili 17 filmova, objavio je CNN.

Sa skrivenim malim snimačem zvuka, snimili su neke sastanke s diktatorom koji je bio opsjednut filmskom industrijom. Stručnjaci kažu da ove snimke pomažu u rasvjetljavanju karaktera njegova sina koji ga je naslijedio na mjestu diktatora 2011.

Na snimkama se čuje kako se Kim ispričava bračnom paru zbog otmice, obećavajući im novac i resurse za filmsku industriju. Ujedno se i žalio na kvalitetu filmova u Sjevernoj Koreji. ''Zašto svi naši filmovi imaju isti ideološki zaplet? U njima nema ništa novo'', požalio se diktator.

''Zašto nemamo filmove kojima ćemo ići na festivale. U Južnoj Koreji imaju bolju tehnologiju. Oni su kao studenti, dok smo mi još uvijek u vrtiću. Ovdje su ljudi zatvoreni umom'', rekao je Kim.

Dvojac je uspio pobjeći svojim nadzornicima prilikom jednog posjeta Europi, a naposljetku su se domogli SAD-a. Sa sobom su ponijeli tajne snimke i predali ih State Departmentu 1985.

''Stotine snimaka Kim Jong Ila u kojima govori prilično slobodno bili su obavještajni vjetar u leđa za američke vlasti, jer ga prije toga uopće nismo čuli kako priča, pogotovo ne privatno'', rekao je David Straub, stručnjak za Koreju u State Departmentu u vrijeme kad su stigle snimke.

Greg Scarlatoiu iz američkog Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kaže da snimke pokazuju da je Kim bio nesiguran u sve, uključujući i ono što je volio najviše – filmove, a tu odliku vjerojatno ima i njegov sin Kim Jon Un. ''Poput oca, ovaj vođa Sjeverne Koreje zasigurno pati od kompleksa manje vrijednosti'', zaključuje Scarlatoiu.

Snimke možete poslušati na ovom linku.