Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše Danas:

Tadić zbog Nikolića zaoštrava odnose sa Zapadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Borisom Tadićem zaoštrio je odnose sa Zapadom u rješavanju kosovskog problema prije svega radi unutarnjopolitičkih razloga, piše Danas.

Naime, oni strahuju od nepredvidivih poteza lidera Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića. Beogradski dnevnik 'Danas' navodi kako se Nikolić po potrebi kreće od proeuropskih stajališta do povratka nacionalizmu te da strah postoji i od ekstremnih skupina podložnih političkoj instrumentalizaciji, čiji glasnogovornik u posljednje vrijeme postaje predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ivica Dačić (Foto: Pixell) Traže podršku EU i Zapada Dačić: "Ako su mogli Hrvatsku natjerati da ukine blokadu granica, mogu i Prištinu da ukine carinske postrojbe"

U vođenju politike oko Kosova srbijanski predsjednik i njegovi savjetnici čini se da više razmišljaju o tome kako će građani reagirati ako Nikolić i Koštunica odluče manipulirati javnim mnijenjem te ga uvjere da vlast trguje Kosovom zbog ulaska u Europsku uniju (EU), piše 'Danas'.

Ističe se kako se to prvenstveno odnosi na procjenu daljih poteza nakon nepovoljnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti. Tadić, kako se ističe, kao lider koji računa na najširu potporu u narodu, istodobno ne smije izgubiti 'auru' branitelja nacionalnih interesa te imidž istinski proeuropskog političara.

Po najavama beogradskih medija, srbijanski predsjednik će u utorak u Bruxellesu razgovarati s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u svrhu usuglašavanja stajališta Unije i Srbije o rezoluciji uoči rasprave o Kosovu u UN-u krajem tjedna.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague proteklog tjedna je u Beogradu ukazao na potrebu sastavljanja rezolucije o Kosovu usklađene između Srbije i EU. To bi, po njegovim riječima, podrazumijevalo povlačenje podnesene srbijanske rezolucije, dok je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić istaknuo kako je za srbijansku vladu povlačenja rezolucije neprihvatljivo.

Hagueov posjet slijedio je samo nekoliko dana nakon što je u Beogradu o toj temi sa srbijanskim dužnosnicima razgovarao i njemački šef diplomacije Guido Westerwelle. Rasprava u Općoj skupštini UN o srbijanskoj rezoluciji o Kosovu očekuje se 9. rujna, nakon što je Srbija krajem srpnja Općoj skupštini podnijela prijedlog rezolucije kojom se ocjenjuje da 'jednostrano' odcjepljenje nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

>> Tadić zaoštrava odnose sa Zapadom

Međunarodni sud pravde prethodno je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Po ICJ-u međunarodno pravo 'ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene