Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osvjedočeni prijatelj'

Josipović odlikovao Swobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u Zagrebu odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom izvjestitelju za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesu Swobodi.

Odlikovanjemu je uručeno za njegov izniman doprinos međunarodnom priznanju RH i nesebičnoj podršci na putu RH prema Europskoj uniji. 'Čast mi je uručiti Vam ovaj orden jer sam uvjeren da ga dajem u ruke rijetko osvjedočenom prijatelju Republike Hrvatske', kazao je predsjednik Josipović na svečanosti uručenja. 'Kao aktivnom političaru, europskom parlamentarcu i posebice izvjestitelju za Republiku Hrvatsku pri Europskom parlamentu, već godinama je Hrvatska u vašem fokusu. Vaši su savjeti značajno pridonosili da se reforme koje su bile u tijeku pravilno usmjeruju. Vaša tumačenja i zalaganja u Europskom parlamentu za hrvatsku stvar temeljili su se uvijek na Vašim objektivnim procjenama našeg procesa pridruživanja i reformi koje smo prolazili', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europski parlament Većina podržala brzi završetak pregovora s Hrvatskom Slika nije dostupna Određene grupacije ne žele biti otkrivene Swoboda traži rješenje optužbi protiv Sanadera

'Želim Vas uvjeriti da je Hrvatska, koja je, vjerujem, neposredno pred ostvarenjem svojeg cilja da postane 28. država članica Europske unije, danas u potpunosti sazdana na europskim vrijednostima (...)', istaknuo je predsjednik Josipović. Zahvaljujući na odličju, Swoboda je obećao da će taj rad nastaviti i ubuduće. 'Moj rad vezano uz Hrvatsku bio je prije svega potvrda hrvatskih težnji za priključenje Europskoj uniji jer Hrvatska ima pravo postati njezinom članicom, ali je isto tako moja zadaća bila i upućivati na kritične točke, na prepreke na hrvatskom putu i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je Hrvatska proteklih godina na tom putu ostvarila velik napredak', kazao je.

>> Swoboda: Otvoriti poglavlje 23

Upozorio je ipak da i dalje postoje određeni problemi, na čijem rješavanju rade i hrvatski dužnosnici i Europska unija. 'Savršeno mi je jasno da ste Vi kao predsjednik, ali isto tako i drugi hrvatski dužnosnici usredotočeni upravo na ta pitanja', kazao je austrijski socijaldemokrat. 'S druge strane, i mi sa strane Europske unije radimo na tome da postojeće prepreke uklonimo kako bismo što je moguće prije okončali pristupne pregovore i započeli postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju kako bi Hrvatska mogla postati 28. država članica Europske unije', dodao je.

Red kneza Branimira s ogrlicom dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. i zauzima šesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja. Hannes Swoboda zastupnik je u Europskom parlamentu od 1996. Potpredsjednik je skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D). Swobodu je kasnije primila i premijerka Jadranka Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene