Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I ne samo oni

Swarovski navodno koristio prisilne radnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko austrijskih poduzeća, među kojima je i poznati proizvođač kristala Swarovski, navodno su u 60-im godinama koristili prisilne radnike, a jedna od prozvanih tvrtki objavila je u četvrtak da će im još jednom isplatiti plaću koja im je tada bila uskraćena.

Bivši štićenici državnog dječjeg doma St. Martin in Schwaz u Tirolu nedavno su javnosti otkrili da su u 60-im godinama radili za različite tvrtke, ali da im vodstvo doma nije nikad proslijedilo plaće što su ih dobili za svoj rad. Među tvrtkama za koje su radili spominju se Swarowski, zatim proizvođač marmelade Darbo i proizvođač rasvjetnih uređaja EGLO.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

Darbo je u četvrtak najavio da će oštećenima opet isplatiti plaće. 'Plaća za tada obavljeni posao isplatit će se još jednom nakon 30 godina, uzimajući u obzir današnju visinu plaće', izjavio je predsjednik uprave tvrtke Martin Darbo.

>> Biste li sjeli na WC od Swarovski kristala vrijedan 640.000 kuna?

Uprava tvrtke priopćila je kako je povjerljivo razgovarala s tadašnjim suradnicima, koji su prije 30 godina u dobi od 15 odnosno 17 godina bili kratkoročno zaposleni kod Darboa i čije je plaće tadašnje vodstvo doma očito zadržalo.

'Zatražit ćemo povrat dvostruko isplaćene plaće od onih koji su tada unatoč obvezi zadržali novac', najavila je tvrtka. Vlasti u Tirolu osnovale su povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti slučaj. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene