Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelaya bi povratio svoj položaj

Svrgnuti honduraški predsjednik namjerava se vratiti kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgnuti honduraški predsjednik Manuel Zelaya izjavio je u ponedjeljak kasno navečer da će se vratiti kući kako bi povratio svoj položaj te pozvao vojnike da prestanu primjenjivati oštre mjere protiv tisuća njegovih pristaša.

Zelaya, kojeg podupiru latinskoamerički čelnici i žele mu pomoći da vrati položaj predsjednika, rekao je da će prihvatiti ponudu glavnog tajnika Organizacije američkih država Josea Miguela Insulze da ga otprati kući u Honduras. Vojnici i policajci postavili su ogradu ispred predsjedničke palače u Tegucigalpi gdje su se dan prije tisuće prosvjednika sukobile s policijom. Zelayu je vojska u nedjelju najprije uhitila, a potom i prognala iz zemlje, po nalogu honduraških pravosudnih vlasti, koje su predsjednika optužile za kršenje zakona i ustava.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Zbog kaznenih prijava Honduraški sud: Zelayi ne treba vratiti vlast

Nasilno uklanjanje s vlasti osudili UN, SAD, EU, južnoameričke organizacije

Takvo nasilno uklanjanje s vlasti jednodušno su osudili UN, SAD, EU i južnoameričke organizacije, istodobno zatraživši da se Zelaya vrati na položaj. Vrhovni sud protuzakonitim je ocijenio savjetodavni referendum koji je predsjednik države, izabran na četverogodišnji mandat bez mogućnosti reizbora, želio organizirati u nedjelju kako bi si otvorio put za promjenu Ustava, koja bi mu omogućila natjecanje za drugi mandat na izborima 29. studenoga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene