Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovali protiv

Švicarski parlament odbio stroži nadzor asistiranog samoubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski je parlament glasovao protiv uvođenja strožeg nadzora asistiranog samoubojstva.

Švicarski parlament glasovao je u srijedu protiv uvođenja strožeg nadzora asistiranog samoubojstva odbacivši zabrinutosti glede stranaca koji dolaze umrijeti u Švicarsku.

Članovi donjeg doma parlamenta glasovali su protiv promjene pravila ustvrdivši da je samoregulacija organizacija koje podržavaju pravo na smrt uspješna i da liberalna pravila štite osobne slobode. Ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je rekla da reforma nije potrebna, jer se broj stranaca koji dolaze u Švicarsku umrijeti smanjio posljednjih godina, s 199 2006. na 97 2010. godine.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

>> 'Superman s Dunava': U 14 godina spasio 25 života!

Glasovanje parlamenta u skladu je i s ishodom prošlogodišnjeg referenduma u Zuerichu, na kojem su glasači velikom većinom odbacili prijedlog zabrane asistiranog samoubojstva i 'samoubilačkog turizma'.

Broj građana Švicarske koji su umrli pomoću asistiranog samoubojstva sedam se puta povećao od 1998. do 2009. godine. Na taj je način 2009. umrlo gotovo 300 Švicaraca a 1998. godine 43. Kao odlučujući čimbenik u gotovo polovici slučajeva naveden je karcinom, a česti su motivi i neurodegenerativne i kardiovaskularne bolesti. Samo tri posto slučajeva asistiranog samoubojstva povezano je s depresijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene