Švicarke su u petak pozvane da štrajkaju i ostave kućanske poslove te odjevene u svjetloljubičasto prosvjeduju za jednaku plaću, ali razmjeri pokreta su neizvjesni jer su štrajkovi u zemlji rijetkost.

Galerija


Predviđeni su šetnje s dječjim kolicima, koncerti zviždaljki, produljene stanke za ručak, veliki piknici i slično. Vrhunac će biti prosvjedne šetnje u više gradova u zemlji, pa tako i u Bernu, ispred zgrade parlamenta.

Vezani članci Prosvjed u Poljskoj FOTO Strah od Polexita istjerao Poljake na ulice: ''Ovdje sam jer se bojim da ćemo otići iz EU-a'' Prosvjed u Njemačkoj protiv restrikcija - 3 Prosvjedi zbog restrikcija: U Švicarskoj stotine ljudi na ulici, u Njemačkoj tisuće

U Lausanni su se prosvjednice okupile u ponoć ispred katedrale čiji je toranj bio osvijetljen svjetloljubičastom, službenom bojom prosvjednog pokreta.

U Zürichu, financijskoj prijestolnici, žene su u povorci šetale ulicama noseći transparent "Muškarci, primite se glačala".

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svjetloljubičasto, izašle su iz dvorane na 15 minuta kako bi pokazale solidarnost s prosvjednicama.

Prvi štrajk žena nakon 1991.

Ministar unutarnjih poslova zadužen za socijalna pitanja Alain Berset na Twitteru je objavio videosnimku kako bi upozorio na obiteljsko nasilje, uznemiravanje žena i "ponor" koji postoji između muškaraca i žena što se tiče plaća i mirovina.

Štrajk koji je udruga poduzetnika ocijenila "nezakonitim" organizira se pod geslom "Više vremena, više novca i poštovanja". Ovo je prvi štrajk žena nakon 14. lipnja 1991. u kojemu je, deset godina od uvođenja načela spolne ravnopravnosti u ustav, sudjelovalo pola milijuna žena diljem zemlje.

Pet godina nakon tog štrajka donesen je zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu.

Gotovo trideset godina poslije žene u Švicarskoj još ne zarađuju kao njihovi muški kolege.

Zarađuju 20 posto manje

Švicarke zarađuju u prosjeku 20 posto manje od muškaraca. Uz jednake uvjete, stupanj naobrazbe i radni staž, razlika u plaći je i dalje gotovo 8 posto, pokazuju vladini podaci.

Zahtjevi štrajkašica su jednake plaće, uvođenje minimalne plaće i nulta tolerancija na seksističko nasilje.

Poziv na ovaj drugi štrajk uputili su sindikati pošto 2018. u prigodi izmjene zakona o ravnopravnosti nisu uspjeli uvesti načelo sankcioniranja tvrtka koje ne plaćaju jednako muškarce i žene.

Mehanizam kontrole postoji, ali za tvrtke koje imaju najmanje sto zaposlenika.

Gotovo dvije trećine stanovnika ili 63,5 posto podupire štrajk, pokazuje anketa koju je početkom lipnja objavila medijska grupacija Tamedia.

Švicarke su tek 1971. dobile pravo glasa na izborima. (Hina)

Predsjednica još ne zna kad će objaviti kandidaturu, Milanović će idući tjedan, ali pojavio se novi problem: ''Rehabilitirao bi stranku koja ga je prevarila''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju