Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sveta Stolica podržava varšavskog nadbiskupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveta Stolica podupire mons. Stanislawa Wielgusa kao varšavskog nadbiskupa, premda je radio, kako je i priznao, za poljsku komunističku tajnu službu.

Vatikanski izvor potvrdio je priopćenje Svete Stolice od 21.
prosinca 2006. u kojem se odobrava imenovanje Stanislawa Wielgusa na položaj nadbiskupa Varšave i zatim na položaj predsjednika Poljske biskupske konferencije, piše list Corriere della Sera.

Pročitajte i ovo Požar u trgovačkom centru u Varšavi Više od 200 vatrogasaca na terenu VIDEO Neviđeni požar uništio jedan od najvećih trgovačkih centara Donald Tusk Sastao se s vojskom Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom"

Naime, papa Benedikt XVI. je 6. prosinca imenovao Wielgusa varšavskim nadbiskupom i nakon toga su u poljskim glasilima počeli izlaziti konkretniji dokazi o njegovoj suradnji s komunističkom tajnom službom od 1967. godine.

Sveta Stolica je 21. prosinca obznanila kako su 'prilikom
imenovanja novog varšavskog nadbiskupa uzete u razmatranje sve okolnosti njegova života, među kojima i one u vezi njegove prošlosti. To znači da Sveti Otac gaji prema mons. Wielgusu puno povjerenje i s punim saznanjem mu povjerava misiju pastira varšavske nadbiskupije'.

To priopćenje vrijedi i danas, jer je Papa znao da je Wielgus
surađivao s tajnom službom. U Rimskoj kuriji, piše list
Repubblica, ima i onih koji se ne slažu s Papinom odlukom, ali se ne izjašnjavaju javno. No, posebno su ozlojađeni poljski svećenici u Rimu.

'Bilo bi najbolje kada bi Wielgus odmah podnio ostavku', izjavio je otac Adam Boniecki koji je ranije bio odgovoran za poljsko izdanje Osservatorea Romana koji je bio vrlo blizak papi Ivanu Pavlu II. 

Boniecki dodaje kako je 'biti varšavskim nadbiskupom s takvim početkom užasna stvar'.

List Repubblica se pita nije li mladi Wielgus 'špijunirao' i Karola
Wojtylu, kojeg su komunisti smatrali svojim neprijateljom. Wielgus, koji sada ima 67 godina, čak je i potpisao dokument o suradnji s komunističkom tajnom službom.

U poljskoj crkvi bilo je više svećenika koji su surađivali s tajnom
službom, posebno oni koji su odlazili u zapadne zemlje. Papa Benedikt XVI. je tijekom svoga posjeta Poljskoj 25. svibnja ove godine govorio o pitanju 'svećenika špijuna', kako su nazivani u Varšavi, te je rekao kako ne treba 'olako optuživati bez pravih dokaza'.

Wielgus je priznao svoju 'grešku' i dodao kako će se povinovati
svakoj 'odluci' pape Benedikta XVI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene