Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemir je zapravo jedan veliki hologram ili tako barem tvrde astrofizičari, ističući da za takvu tvrdnju postoji jednaka količina dokaza kao i za tradicionalna objašnjenja svemira.


Svemir je, vrlo lako moguće, jedan "velik i složen hologram", a naša vizija života u tri dimenzije isto tako je možda samo iluzija. Barem tako kažu astrofizičari koji proučavaju pozadinsko kozmičko mikrovalno zračenje, odnosno energiju koja je ostala nakon Velikog praska (Big Bang).

Vezani članci Nikolina Rudić Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje" Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 23 Rusija testirala oružje? Vojska SAD-a primijetila krhotine u svemiru

Naime, proučavajući navedeno zračenje, astrofizičari su otkrili znatnu količinu dokaza da je svemir u kojem živimo zapravo hologram. U najmanju ruku, za ovu egzotičnu teoriju postoji jednaka količina dokaza kao i za tradicionalnu ideju svemira kakvog poznajemo, tvrde astrofizičari sa Sveučilišta u Southamptonu, koji su surađivali s kolegama iz Italije i Kanade.

Da je svemir samo uvjerljiva projekcija, poput primjerice 3D projekcije filma u kinu u kojoj percipiramo dubinu, iako znamo da ona dolazi zapravo s ravnog ekrana, ideja je koja potječe iz 90-ih godina 20. stoljeća. Ta teorija sugerira da se sve što vidimo i percipiramo kao 3D stvarnost te vrijeme, zapravo na granicama ravne površine.

"Zamislite da sve što vidite, osjećate i čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena), zapravo proizlazi iz ravne, dvodimenzionalne površine. Ideja je to slična običnim hologramima, gdje je trodimenzionalna slika upisana na dvodimenzionalnu površinu, poput holograma na kreditnoj kartici", ističe Kostas Skenderis, profesor matematike na spomenutom sveučilištu, a prenosi Independent.

"No ipak, u ovom slučaju je riječ o kodiranju čitavog svemira", dodaje Skenderis.

To istraživanje moglo bi ujediniti dva središnja dijela našeg razumijevanja fizike - teoriju relativnosti koja objašnjava stvari na najvećoj skali te kvantnu teoriju, koja objašnjava stvari na najmanjoj razini.

"Holografija je ogroman skok naprijed u načinu na koji razmišljamo sastavu i postanku svemira. Znanstvenici već desetljećima rade na spajanju teorije relativnosti i kvantne teorije, a neki vjeruju da koncept hologramskog svemira ima potencijal pomiriti te dvije teorije. Nadam se da će nas ovo istraživanje dovesti korak bliže tom cilju", zaključio je Skenderis.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju