Švedski premijer Stefan Lofven
Švedski premijer Stefan Lofven Foto: Afp

Švedski premijer Stefan Löfven u ponedjeljak je objavio kako daje ostavku nakon što mu je prošlog ponedjeljka izglasano nepovjerenje.


Löfven je morao odlučiti hoće li podnijeti ostavku ili sazvati nove izbore nakon što je izgubio provjerenje parlamenta.

Vezani članci Švedska u vrijeme epidemije Ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere: Povlače preporuku za rad od kuće, više nema ograničenja okupljanja... Japanski premijer Shinzo Abe Najdugovječniji japanski premijer objavio da odlazi s dužnosti zbog narušenog zdravlja

"Ovo je najteža politička odluka koju sam donio", rekao je na konferenciji za novinare javlja TheLocal.se. Istaknuo je kako je donio odluku koja je najbolja za državu i kako bi usred pandemije izbjegao još jedne izbore.

 

Predsjednik parlamenta tako je dobio zadaću pokušati pronaći novog mandatara.

Löfvenu su  trebala četiri mjeseca da formira vladu 2018. nakon izbora.

Švedski parlament 21. lipnja izglasao je nepovjerenje Löfvenu, što je socijaldemokratskom čelniku dalo tjedan dana da odstupi s dužnosti i prepusti mjesto novom mandataru ili da raspiše prijevremene izbore.

Nacionalistički Švedski demokrati iskoristili su priliku da organiziraju glasovanje o povjerenju nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu lijevog centra zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.

Krhka Löfvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Zamršeni odnosi u parlamentu umanjuju šanse da će se iz postojećeg saziva formirati nova vlada.

Nova vlada, ili ona tehnička, vladala bi do općih izbora koji su po rasporedu zakazani za rujan iduće godine.