Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri muškarca optužena su u Švedskoj za pokušaj ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, koji je objavio kontroverznu karikaturu proroka Muhameda, priopćilo je državno odvjetništvo.


'Vjeruje se da su tri osobe, koje je upravo optužio sud u Goeteborgu, pripremale atentat u rujnu 2011. u Goeteborgu. Meta napada bio je umjetnik Lars Vilks', navodi se u priopćenju.

Po optužnici, napadači su Vilksa namjeravali izbosti noževima.

Muškarci u dobi od 23 do 26 godina podrijetlom su iz Somalije i Iraka, a uhićeni su u gradu Goeteborgu u rujnu ove godine uoči 10. godišnjice terorističkog napada na SAD.

Policija je slučaj najprije vodila kao terorističku istragu, a poslije ga je proglasila planiranjem ubojstva.

Vilksova karikatura proroka Muhameda, objavljena 18. kolovoza 2007. u jednom regionalnom švedskom dnevniku, izazvala je bijes mnogih muslimana.

Karikaturist je nakon toga dobio mnoge prijetnje smrću, a nedavno je bio napadnut na konferenciji za novinare na Sveučilištu u Uppsali.

Prošle su godine osuđena dvojica švedskih građana podrijetlom s Kosova za podmetanje požara u njegovoj kući. (Hina)

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj Ništa od švedskog modela, zemlja o kojoj smo svi pričali mijenja strategiju: Uvode se nove preporuke Koronavirus, ilustracija, Švedska Najprije su ih kritizirali pa potom ipak hvalili njihovu strategiju, ali Švedska sada razmišlja o uvođenju novih mjera