Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za PKK

Švedska optužila državljanina Turske za financiranje terorističke skupine: "Istraga je podržala sumnje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Švedski tužitelji u petak su optužili turskog državljanina zbog iznude, pucnjave i prikupljanja novca za ilegalnu terorističku Kurdistansku radničku partiju (PKK).

Ovaj slučaj događa se u vrijeme osjetljivih odnosa Švedske i Turske koja je zaustavila njezino pristupanje NATO savezu, dijelom jer Ankara optužuje Stockholm da pruža utočište militantima PKK-a koje smatra teroristima, kao i Europska unija i SAD.

Ured švedskog tužitelja objavio je da je to prvi put da je itko u Švedskoj optužen za pokušaj financiranja te militantne skupine. Neidentificirani muškarac optužen je jer je 11. siječnja u Stockholmu uperio pištolj u osobu, pucao u zrak i prijetio uništenjem prostorija ako idući dan ne dobije novac koji je zatražio, stoji u optužnici.

"Istraga je podržala sumnje da je muškarac djelovao u ime Kurdistanske radničke partije", priopćili su tužitelji.

Muškarac je navodno dio raširene organizacije koja prikuplja novac za PKK, te je bio u kontaktu s drugim turskim državljaninom, pritvorenim u Njemačkoj zbog članstva u militantnoj skupini.

Odvjetnik optuženog Ilhan Aydin rekao je da njegov klijent odbacuje optužbe o iznudi i pokušaju financiranja terorizma, no da prihvaća dio o upotrebi vatrenog oružja. Aydin je naglasio da ne želi da geopolitička situacija zasjeni slučaj njegovog klijenta.

"Nadam se da on neće biti pijun u igri ili dio pregovora o NATO članstvu", kazao je.

Švedska je aplicirala za članstvo u NATO-u prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, a želi postati članica prije skupa tog saveza sredinom srpnja u Vilniusu. Uz Tursku, to još mora prihvatiti i Mađarska.

Finska, koja se prijavila kad i Švedska, postala je članica u travnju usprkos prvotnom protivljenju Turske. Švedska je priopćila da je zadovoljila sve uvjete trilateralnog pakta s Finskom i Turskom, dogovorenog u Madridu u lipnju prošle godine. No Ankara smatra da Stockholm nije učinio dovoljno kako bi umirio njezine sigurnosne zabrinutosti. Razgovori dviju strana nastavljaju se idući tjedan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene