Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Taj divni sjever

Švedska je najbolja zemlja za žene, otkriveno i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska je nedavno proglašena najboljom zemljom na svijetu za žene.

Da bi postigla ovaj status, Švedskoj je trebalo nekoliko desetaka godina rada na ravnopravnosti spolova.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Asa Regner švedska ministrica za jednakost spolova kaže da je više faktora doprinijelo tome. Ako postoji odrednica nordijskog tipa vladanja, onda je to porez na prihod koji je vrlo visok. Rerner kaže da švedski uspjeh oko osnaživanja žena ima veze s načinom na koji se ljudi oporezuju, piše Independent.

''Vrlo tehnička stvar je individualno oporezivanje'', rekla je te objasnila da vjenčani parovi u Švedskoj ne prijavljuju zajednički povrat poreza još od 1971. Bilo da ste samac ili u braku, svaka osoba dobije olakšice ovisno o svojim potrebama, a ne kolektivnim potrebama svoje obitelji.

''Cilj nam je da pojedinci bez obzira na spol, uđu na tržište rada. Mislim da upravo takvo razmišljanje, i to što smo to učinili u sedamdesetima i još uvijek smo osviješteni oko tog pitanja, stvara pozitivan krug koji utječe na političare'', kaže Regner.

Švedska ima jednu od najdarežljivijih politika porodiljnih dopusta na svijetu. Roditelji mogu podijeliti 480 dana dopusta tijekom kojih dobiju 80% plaće i koje mogu iskoristiti dok dijete napuni osam godina. Regner kaže da prema statistikama majke uzimaju 75% ovog vremena, a očevi 25%, ali da je cilj da je omjer izjednači na 50:50.

Brojna istraživanja pokazala su da je takva politika idealna za poticanje žena da sudjeluju na tržištu rada.

K tome, 2008. Šveđani su donijeli zakon o diskriminaciji koji nalaže kompanijama s 25 i više zaposlenika svake godine objavi izvještaj o analizi u razlici plaće između muškaraca i žena. Kompanije koje ne poduzmu ništa da bi smanjile razlike, plaćaju kazne.

Regner je istaknula da je u posljednje vrijeme više izazova, uzevši u obzir velik broj migranata iz azijskih zemalja koji dolaze s naučenim drugačijim vrijednostima i pravima žena. ''Edukacija, naročito o pravima žena i prevenciji nacilja te očekivanjima države od svojih građana, za sada su pomogla. Ali, još uvijek imamo puno posla'', zaključuje Regner.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene