Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švedska istraživačka raketa

Raketa im slučajno pala u Norvešku, uslijedio oštar odgovor: "Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno"

Ilustracija
Ilustracija Afp
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirala tvrtka Swedish Space Corp (SSC) iz Svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.

Raketa je dosegnula visinu od 250 kilometara, gdje se u nultoj gravitaciji provode eksperimenti, priopćila je agencija.

"Sletjela je u planinama na 1000 metara visine i 10 kilometara od najbližeg naselja", rekao je u utorak Reutersu Philip Ohlsson, čelnik komunikacija u SSC-u.

Postoji procedura kad nešto krene krivo i obavještavamo švedsku i norvešku vladu, kao i druge aktere, rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija nakon Finske "I dalje ćemo se truditi kako bismo to postigli prije ljeta": Švedska uskoro u NATO paktu?

Pročitajte i ovo Ilustracija Vježba NATO-a Jedna od najvećih u povijesti: Vojske 25 zemalja u lipnju će vježbati iznad tri europske države. Što će biti sa zračnim prometom?

U tijeku je akcija prikupljanja dijelova rakete i istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.

"Norveške vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlaštene aktivnosti na norveškoj strani granice", rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

U slučaju bilo kakve povrede granice odgovorni trebali bi odmah informirati odgovarajuće norveške vlasti, među koje spadaju ministarstvo vanjskih poslova, putem pravih kanala, kazala je.

Ministarstvo nije primilo nikakvu službenu obavijest o incidentu od švedskih vlasti, dodala je.

Rad na norveškom teritoriju kako bi se došlo do bilo kakve olupine također zahtijeva prethodnu suglasnost, rekla je glasnogovornica.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzročena šteta na području na kojem je raketa pala, dok je glasnogovornik SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene