Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka i Švedska

Imaju razvijene ekonomije, ali jednu veliku razliku...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od primjerice Šveđana, njemački potrošači, čini se, sasvim su zadovoljni plaćanjem gotovinom, iako je globalno u porastu kartično plaćanje roba i usluga.

Poznati po zavidnoj ekonomiji i štedljivim navikama, Nijemci se ne prepuštaju plaćanjem karticama, nego i dalje u pravilu koriste gotovinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Plaćanje, ilustracija - 3 "Ipak je keš – keš" Korona promijenila i načine plaćanja: Dok nekima kartice ne smetaju, drugi zbog toga zarađuju - manje

Tako novčanici u Njemačkoj sadrže dvostruko više gotovine (u prosjeku oko 123 dolara, odnosno oko 715 kuna), nego oni u Australiji, SAD-u, Francuskoj ili Nizozemskoj., piše Quartz.

Ne zna se točno zašto je tako, ali pojedina istraživanja upućuju na nekoliko mogućnosti. Jedna od njih jest i to da je njihova preferenca prema gotovini snažna, jer na taj način znaju koliko su točno potrošili u svakom trenutku.

'Na prvi pogled u novčanik možete vidjeti koliko ste potrošili i koliko vam još ostaje', stoji u jednoj analizi koja se bavi ovim fenomenom.

Jeste li spremni? Uskoro nećemo imati ni kune u džepu...

Druga mogućnost jest da Nijemci vole anonimnost trošenja u borbi za zaštitu privatnosti.

Još jedno od objašnjenja jest da je hiperinflacija koja se događala u njemačkoj financijskoj prošlosti nagnala ljude da više brige vode o novcu.

U pravilu, ljudi u zemljama koje su prošle kroz bankarske krize mnogo češće preferiraju korištenje gotovine nego da je čuvaju na računima u bankama.

O čemu je točno riječ, tek će se saznati, ali u svakom slučaju zanimljivo je vidjeti kako se dvije razvijene ekonomije poput Švedske i Njemačke po pitanju načina plaćanja razvijaju u potpuno različitim smjerovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene