Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haški osuđenik

Svečano dočekan: Nakon 17 godina Dario Kordić stigao u rodnu Busovaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški osuđenik Dario Kordić u nedjelju je svečano dočekan u Busovači, u koju je stigao 17 godina nakon predaje Haaškome sudu koji ga je osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacimja počinjenih u središnjoj Bosni.

Dario Kordić je najprije sudjelovao na misi u crkvi u Busovači, uz više stotina mještana ali i visokih dužnosnika Hrvata u BiH među kojima je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjednik doma naroda parlamenta BiH. Tijekom mise Kordića je pozdravio i župnik fra Dominko Batinić.

Pročitajte i ovo Don Damir Stojić (Foto: Dnevnik.hr) KONTROVERZNO GOSTOVANJE Damir Stojić o tome zašto je pozvao Kordića: "Imao je iskustvo živoga Boga, Isusa Krista, dok je odsluživao kaznu u zatvoru" Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) Nakon predavanja studentima Zbog Kordića zaiskrilo u Saboru: "On nije Hrvatska koju želimo. Hvala hrabrim studentima"

Za Kordića je upriličen prijam na mjesnom stadionu u Busovači, gdje je pred više tisuća simpatizera poručio Hrvatima da ostanu jedinstveni, posebno na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini. "Nađite zajednički jezik, napravite jedinstvene izborne liste jer u pitanju je sudbinsko vrijeme za ovdašnje Hrvate", rekao je Kordić u govoru na stadionu.

"Ne tražimo ništa što nam ne pripada, mi nismo i nećemo biti podstanari, mi smo stoljetni stanari na ovim prostorima u BiH i to hoćemo i ostati. A za to nam treba više sloge i zajedništva“, rekao je Kordić.

Dario Kordić stigao u Zagreb: Policija privela osobu koja mu je vikala da je ubojica i sotona

Kordić je tijekom dana posjetio i grobove svojih roditelja, koji su umrli dok se on nalazio na izdržavanju 25-godišnje zatvorske kazne u zatvoru Karlau kod Graza.

Dario Kordić (54) bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Predao se Haaškome sudu 1997. godine zajedno sa skupinom Hrvata iz središnje Bosne.

Haaški sud osudio ga je na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Najteži zločin koji mu je stavljen na teret bio je pokolj u selu Ahmićima, koji su u presudi generalu Tihomiru Blaškiću ocijenjeni legitimnim vojnim ciljem. U napadu postrojbi HVO-a na ovo selo, koje je bilo ključno za osiguranje cestovne komunikacije između hrvatskih enklava Busovače i Viteza, ubijeno je 116 bošnjačkih civila i vojnika.

Kordić je kaznu izdržavao u Austriji, u što mu je uračunat boravak u haaškom pritvoru od dragovoljne predaje 1997. godine. Pušten je iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene