Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama i Medvedev se dogovorili

Sve bolji odnosi Rusije i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Rusija mogle bi sljedećeg mjeseca postići novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja koji će zamijeniti postojeći START-1, objavili su u Singapuru američki i ruski predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev, prenose svjetske agencije.

'Nadam se da, prema ranijem dogovoru, možemo sporazum zaključiti do prosinca', rekao je Medvedev nakon razgovora s Obamom na marginama azijsko-pacifičkog summita u Singapuru, navodi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary Clinton 'Napori Irana su uzaludni, a Pjongjang nema prijatelja' Slika nije dostupna Strah od sukoba u središnjoj Aziji Rusija spremna na suradnju s SAD-om

Agencija dodaje da su se dvije nuklearne velesile u travnju ove godine obvezale da će dogovoriti o dokumentu koji će nasljediti i proširiti sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja START-1, koji su 1991. potpisali tadašnji predsjednici George Bush stariji i Mihail Gorbačov, a istječe 5. prosinca ove godine.

Prema AP-u, Obama i Medvedev su se tijekom razgovora u Singapuru suglasili da je postignut velik napredak u pregovorima o novome sporazumu i da su preostale samo neke tehničke pojedinosti do novog 'nuklearnog pakta'.

'Istječe vrijeme za postizanje sporazuma s Iranom'

Barack Obama izjavio je da ponestaje vremena za diplomatsko rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa, no ruski predsjednik Dmitrij Medvedev blaži je u kritikama na račun Teherana.

Sjedinjene Države dale su Iranu vremena da odluči hoće li prihvatiti dogovor pod okriljem UN-a koji je trebao ukloniti sumnje da program služi proizvodnji nuklearnog oružja, no sporazum je izazvao brojne primjedbe Teherana, rekao je američki diplomat prije tjedan dana.

Obama je, u izjavi nakon sastanka s Medvedevim na marginama azijsko-pacifičkog summita u Singapuru, rekao da mu ponestaje strpljenja. 'Nažalost, barem zasad, čini se da Iran nije odgovorio pozitivno na ono što svi smatraju kreativnim i konstruktivnim pristupom'. 'Vrijeme nam istječe', dodao je.

Ponavljajući raniji ruski stav, Medvedev je rekao da bi se mogla upotrijebiti 'druga sredstva' ako razgovori ne daju rezultata, no nije pojasnio na što konkretno misli. 'Zahvaljujući zajedničkim naporima, proces se nije zaustavio, no nismo potpuno zadovoljni načinom na koji se razvija. Ako nešto ne funkcionira kako treba, postoje druga sredstva da stvari pomaknemo naprijed', istaknuo je Medvedev. 'Naš je cilj jasan - transparentni nuklearni program umjesto onoga koji izaziva zabrinutost', rekao je Medvedev. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene