Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Ukrajina hladno odbacila ruski prijedlog: Kerry i Lavrov na pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Parizu je počeo susret američkog i ruskog šefa diplomacije.

John Kerry i Sergej Lavrov razgovaraju o krizi u Ukrajini, dan nakon što su o istoj temi putem telefona razgovarali predsjednici dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Poklon Putinu FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim Nasukan teretni brod iz Ukrajine Prenosi žitarice Nasukao se ukrajinski brod, zatvoren jedan od najprometnijih morskih prolaza na svijetu

Rusija predlaže federalizaciju Ukrajine, no Kijev to oštro odbacuje. Jučer je Moskva poručila da u Ukrajini ne planira vojnu akciju. Ipak su se u Odesi okupile tisuće građana prosvjedujući protiv Vladimira Putina.

Noseći kilometar dugu zastavu, poručuju da crnomorski grad neće moći pripojiti kao Krim.

Ukrajina odbacila ruski prijedlog federalizacije

Ukrajina je u nedjelju hladno odbacila ruski prijedlog federalizacije i zamolila Moskvu da se prestane za nju 'zalagati' te da se okrene svojim vlastitim problemima.

'Želimo preporučiti Rusiji da prestane diktirati ultimatume jednoj suverenoj i neovisnoj zemlji i da obrati pozornost na katastrofalnu situaciju i potpuno odsustvo prava njezinih vlastitih manjina, uključujući i ukrajinsku', navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prije razgovora s američkim kolegom Johnom Kerryjem o ukrajinskoj krizi u nedjelju pozvao Zapad da podrži prijedlog koji bi dao više ovlasti rusofonim regijama Ukrajine u sklopu federalnog ustroja.

'Zašto Rusija ne bi usvojila federalizam koji se očituje u njezinom imenu, Ruska Federacija', napisalo je ministarstvo. 'Zašto se ne priznaju drugi jezici osim ruskog kao službeni, uključujući ukrajinski, jezik milijuna ruskih građana', dodaje se u priopćenju. (J.G. / I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene