Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija nezaustavljiva

Superbakterija otporna na lijekove ubila 15 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazilsko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je od izbijanja epidemije uzrokovane superbakterijom u glavnom gradu te države umrlo 15 osoba, a 135 ih je zaraženo.

Klebsiella pneumoniae Carbapenemase (KPC), kako je naziv ove bakterije, je otporna na većinu uobičajenih antibiotika koji se mogu pronaći u Brazilu. Ministarstvo zdravstva je objavilo kako je prisustvo bakterije zabilježeno u 16 privatnih i javnih bolnica, a broj zaraženih se iz dana u dan naglo povećava, donosi Reuters.

Pročitajte i ovo Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska Jahta MIschief - 2 Operacija Albina Nevjerojatna priča! Jahta ukradena ljetos u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: Trag vodi sve do Rusije

>> Otkriće: Prirodnim enzimom ubili superbakteriju

>> Superbakterija polako napada cijeli svijet

Najugroženije skupina su svi pacijenti sa slabim imunitetom, pacijenti koji se u bolnicama nalaze dugo vremena te oni koji su nedavno prošli neki operacijski postupak. Brazilski ministar zdravstva Jose Gomes Temporao izjavio je kako je širenje rezistentnih bakterija omogućilo neodgovorno korištenje lijekova.

Brazilski zdravstveni radnici čine sve kako bi se širenje bakterije zaustavilo, a stupanj higijene u bolnicama podignuto je na najveću moguću razinu. Ministar zdravstva najavio je kako će se u cijeloj državi povećati kontrola izdavanja recepata za lijekove te maksimalno podignuti razina higijene u zdravstvenim ustanovama kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene