Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh znanstvenika

Otkriće: Prirodnim enzimom ubili superbakteriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači Rensselaer Polytechnic instituta otkrili su način kako konačno stati na kraj opasnom zlatnom stafilokoku (Staphylococcus aureus), poznatijem kao MRSA.

Radi se o prirodnom enzimu u obliku jednostavnog premaza, koji se nanosi na redu veličine nano ljestvice i koji sa 100-postotnom sigurnošću ubija spomenutu bakteriju. Premaz, odnosno enzim koji su znanstvenici otkrili, dolazi iz same prirode.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Nova generacija lijekova Antibiotik na koji su znanstvenici zaboravili punih 40 godina sad bi mogao postati moćno oružje protiv superbakterija Slika nije dostupna Fali novaca 'HITNO POTREBAN LIJEK' Kako se obraniti od superbakterije?

'Imamo takav sistem da kada premaz štiti površinu predmeta, on je siguran za korištenje, ne širi se na okoliš i ne nakuplja se sa staničnim ostacima. Kad MRSA bakterija dođe u kontakt s njim, umire', objasnio je Jonathan S. Dordick, šef Rensselaerovog centra za biotehnološka i interdisciplinarna istraživanja. Testovi su nedvojbeno pokazali, 100 posto MRSA bakterija umire u roku od 20 minuta nakon kontakta s enzimom.

Dordick je, zajedno s Ravijem Kaneom, profesorom u Ransselareovom centru te još dvoje suradnika, svoje istraživanje objavio u žurnalu ACS Nano, kojeg izdaje American Chemical Society. Premaz koji su proizveli spoj je nano cjevčica i prirodnog enzima lizostafina, kojeg koriste nepatogeni sojevi bakterija kako bi se obranili od MRSA-e. Ono što je možda i najbitnije, jest da naneseni premaz enzima ostaje efektan na, primjerice medicinskom priboru, i do šest mjeseci, ako su takvi predmeti na policama ili u ormarima, a izdržat će i više ispiranja, bez gubljenja efektivnosti.

'Jednostavno smo se zapitali postoje li primjeri enzima, koji se mogu obraniti od bakterija?', navodi Dordick. kako je odgovor bio 'da' tim se vrlo brzo fokusirao na lizostafin. 'Lizostafin je evoluirao tijekom stotina milijuna godina kako bi bio što teži zlatnom stafilokoku da mu se odupre', istaknuo je Rivi Kane, koji je dodao kako je tim samo pronašao način kako da ga pametno iskoristi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene