Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša našla se u teškoćama zbog odluke stranke Nova Slovenija - Kršćanska narodna stranka (NSI) da ne podrži premijerov zahtjev o ostavci ministra za rad, obitelj i socijalnu politiku Janeza Drobniča.


Vodstvo stranke na izvanrednom je sastanku vodstva donijelo odluku kako neće bezuvjetno podržati premijerov zahtjev ako se prije toga ne održi sastanak o odnosima stranaka koje djeluju u koalicijskoj vladi.

Vezani članci Koronavirus u Belgiji, ilustracija Belgija u ponedjeljak zbog korone na četiri tjedna zatvara barove i restorane: "Time želimo spriječiti novu karantenu" Slika nije dostupna Odlazi ministar obrane: Zbog privatizacije zloupotrebljavao vojsku

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik NSI-a Andrej Bajuk, inače ministar financija u Janšinoj vladi, NSI podržava ministra Janeza Drobniča u djelovanju čijeg ministarstva je bilo i slabosti koje su razumljive s obzirom na kompleksnu problematiku kojom se bavi taj resor, a do zahtijevanog sastanka s premijerom i ostalim čelnicima koalicijske vlade stranka neće davati nove izjave.

Riječ je o prvoj potencijalnoj krizi u Janšinoj vladi koja je nedavno obilježila polovicu svog mandata jer NSI, premda je zabilježila slabe rezultate na nedavnim lokalnim izborima, osigurava koaliciji desnog centra većinu u parlamentu.

Predsjednik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor odbacio je mogućnost da njegova stranka "uskoči" u Janšinu vladu u slučaju vladine krize koja prijeti ako bi se sadašnji nesporazum između Janšinih Slovenskih demokrata (SD) i Bajukove Nove Slovenije (NSI) produbio.

'Takva mogućnost ne postoji', rekao je Pahor nakon jednog redovnog sastanka stranačkog vodstva. Naglasio je međutim da Socijalni demokrati podržavaju Janšinu odluku o smjeni ministra koji je izazvao velike napetosti u dijalogu sa sindikatima i koji je nedavno predložio ukidanja prava žena na besplatni abortus, što je izazvalo negativne reakcije u javnosti.