Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suočava li se Janša s krizom u Vladi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša našla se u teškoćama zbog odluke stranke Nova Slovenija - Kršćanska narodna stranka (NSI) da ne podrži premijerov zahtjev o ostavci ministra za rad, obitelj i socijalnu politiku Janeza Drobniča.

Vodstvo stranke na izvanrednom je sastanku vodstva donijelo odluku kako neće bezuvjetno podržati premijerov zahtjev ako se prije toga ne održi sastanak o odnosima stranaka koje djeluju u koalicijskoj vladi.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Slučaj Telekoma Odlazi ministar obrane: Zbog privatizacije zloupotrebljavao vojsku

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik NSI-a Andrej Bajuk, inače ministar financija u Janšinoj vladi, NSI podržava ministra Janeza Drobniča u djelovanju čijeg ministarstva je bilo i slabosti koje su razumljive s obzirom na kompleksnu problematiku kojom se bavi taj resor, a do zahtijevanog sastanka s premijerom i ostalim čelnicima koalicijske vlade stranka neće davati nove izjave.

Riječ je o prvoj potencijalnoj krizi u Janšinoj vladi koja je nedavno obilježila polovicu svog mandata jer NSI, premda je zabilježila slabe rezultate na nedavnim lokalnim izborima, osigurava koaliciji desnog centra većinu u parlamentu.

Predsjednik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor odbacio je mogućnost da njegova stranka "uskoči" u Janšinu vladu u slučaju vladine krize koja prijeti ako bi se sadašnji nesporazum između Janšinih Slovenskih demokrata (SD) i Bajukove Nove Slovenije (NSI) produbio.

'Takva mogućnost ne postoji', rekao je Pahor nakon jednog redovnog sastanka stranačkog vodstva. Naglasio je međutim da Socijalni demokrati podržavaju Janšinu odluku o smjeni ministra koji je izazvao velike napetosti u dijalogu sa sindikatima i koji je nedavno predložio ukidanja prava žena na besplatni abortus, što je izazvalo negativne reakcije u javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene