Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazovi brexita

Britanski premijer sastaje se s von der Leyen: Razgovarat će o praktičnim rješenjima glede važnog prijedloga

Britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će u ponedjeljak o dogovoru Protokola za Sjevernu Irsku.

Sunakov ured i Europska komisija potvrdili su u zajedničkom priopćenju da će se dvoje čelnika sastati u Britaniji kako bi razgovarali o "nizu složenih izazova" glede sporazuma o brexitu.

Do najave susreta došlo je nakon sve glasnijih nagađanja da bi dogovor uskoro mogao biti objavljen, što je potaknuto i izjavom zamjenika premijera Dominica Raaba da su Britanija i EU "nadomak" postizanja sporazuma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ujedinjena Europa Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju

"Danas su se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak dogovorili da će osobno nastaviti svoj rad prema zajedničkim, praktičnim rješenjima za raspon složenih izazova glede Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Predsjednica von der Leyen stoga će se sutra sastati s premijerom u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija rastu brojke Zarađuju sumanute cifre i sve ih je više: Gotovo 2000 bankara zarađuje više od milijun eura godišnje

Protokol, koji je potpisao bivši britanski premijer Boris Johnson 2020. godine, osmišljen je kako bi se spriječila "tvrda" granica s Irskom, članicom EU-a, nakon brexita, tako što bi se Sjeverna Irska učinkovito zadržala na jedinstvenom tržištu EU-a.

No sporazum je razbjesnio probritanske unioniste zbog nastalih trgovinskih prepreka između Sjeverne Irske pod britanskom upravom i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene