Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vjerodostojna prijetnja'

Eksploziv iz Jemena upućen na adrese židovskih sinagoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva sumnjiva paketa iz Jemena upućena u Chicago, koja su pronađena u zračnim lukama u Dubaiju i East Midlandsu u Velikoj Britaniji, sadrže 'eksplozivni materijal'.

Riječ je o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a, rekao je američki predsjednik Barack Obama. 'Inicijalnim ispitivanjem paketa utvrđeno je da sadrže eksplozivni materijal. Ti sumnjivi paketi, pronađeni sinoć u Dubaiju i East Midlandsu, upućeni su iz Jemena za SAD, na adrese dvije židovske sinagoge u Chicagu. Radi se o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji SAD-u', rekao je Obama u posebnom obraćanju javnosti koje su prenosile nacionalne TV mreže. Kazao je kako je naložio ministarstvu domovinske sigurnosti i svim drugim policijskim i obavještajnim službama da 'podruzu sve potrebne mjere kako bi zaštitile američke građane od tog tipa napada'.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Poslao jezivu poruku Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom i obznanio koji bi gradovi bili na udaru: "Ako se to dogodi..." Policija Kazneno prijavljen Mladić (18) prijetio ženi, na vrata mu pokucala policija: Nisu mogli vjerovati što su tamo pronašli

>> Obama: Paketi su sadržavali eksplozivni materijal

Te su mjere uključile pretragu transportnih zrakoplova u Philadelphiji i Newarku, a ministarstvo domovinske sigurnosti je priopćilo da uvodi dodatne mjere osiguranja u zračnim lukama i dodatno skeniranje tereta. Obama je najavio da će SAD istražiti izvor tih sumnjivih paketa i njihovu povezanost s drugim terorističkim urotama. Naglasio je da Al Qaida Arapskog poluotoka, koja je bazirana u Jemenu, 'nastavlja planirati napade na tlu SAD-a i na američke saveznike i prijatelje'.

>> Teroristička prijetnja: Berlin, Pariz i Rim uputili umirujuće poruke

Pozivajući se na izvor blizak istrazi, CNN piše da se radi o supstanci PETN, izuzetno eksplozivnom materijalu sličnog sastava kao nitroglicerin. Samo šest grama te tvari dovoljno je da napravi poveću rupu u oplati zrakoplova. U jednom je paketu ta supstanca pronašena u toneru za pisače.

Predsjednikov savjetnik za protuterorizam John Brennan razgovarao je s jemenskim predsjednikom Ali Salehom, koji je zajamčio punu suradnju svoje vlade u istrazi, dodao je. 'Događaji u zadnja 24 sata pokazuju kako je nužno ostati budan protiv terorizma. Kao i obično, naši obavještajni, policijski i protuteroristički profesionalci pokazali su izvanrednu vještinu, odlučnost i predanost. Usko smo koordinirani s našim prijateljima i saveznicima, koji su ključni u ovoj borbi', istakao je Obama.

Kazavši kako sve nadležne službe ovu prijetnju uzimaju vrlo ozbiljno, pružio je uvjeravanje Amerikancima da njegova administracija 'neće oklijevati u odlučnosti da porazi Al Qaidu i njezine saveznike, i iskorijeni nasilni ekstremizam u svim oblicima'. Protuteroristički savjetnik Brennan također je ukazao na Al Qaidu Arapskog poluotoka kao vjerojatno odgovornu za novi pokušaj terorističkog napada na SAD.

Već pokušali napasti SAD

Al Qaida Arapskog poluotoka trenutačno je najaktivniji ogranak Al Qaide', rekao je Bennan na brifingu u Bijeloj kući, podsjećajući da je ta organizacija već pokušala napasti SAD.

Kazao je kako su 'sumnjivi paketi sadržavali materijal za izvođenje napada i nanošenje štete'. Na pitanje novinara je li točna informacija da se ustvari traga za 15 takvih paketa, izbjegao je odgovoriti. Američke TV mreže su izvijestile da su u pronađenim paketima bili toneri za printer s bijelom prahom, i s računalnom karticom povezanom žicama.

Američki dužnosnici su kazali kako se istražuje je li incident samo proba da se provjeri mogućnost za slanje bombi kroz sustav dostave pošte. Jedan od pronađenih sumnjivih paketa išao je preko dostavne tvrtke UPS, a drugi preko FedEx-a, koji je u petak objavio da prekida preuzimanje paketa u Jemenu. Pronalazak sumnjivih paketa rezultirao je istragom na tri kontinenta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene