Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Summit najvećih umova Australije za bolju budućnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glazbena skupina australskih Aboridžina otvorila je danas summit najvećih umova Australije od kojih je premijer Kevin Rudd zatražio inovativne ideje za smanjenje nejednakosti u društvu i borbu protiv klimatskih promjena.

"Danas otvaramo prozore naše demokracije kako bismo pustili malo svježeg zraka", rekao je Rudd na skupu korporativne elite, znanstvenika, sindikalista i bankara, kojima su se pridružile i hollywoodske zvijezde poput Cate Blanchett i Hugha Jackmana.

Pročitajte i ovo Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 2 Berlinski proces U Tirani održan sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana: "Vidljivo je da su Srbija i Kosovo opterećene prošlošću, Brnabić i Kurti nisu ni milimetra uzmaknuli od svojih stavova" Slika nije dostupna Rudd ratificirao Protokol iz Kyota

Dvodnevni summit koji se održava u zgradi parlamenta u Canberri trebao bi iznijeti barem deset velikih ideja za poboljšanje australske budućnosti do 2020., što se među ostalim odnosi na način vladanja, poticanje kreativnosti te primjerice smanjenje razlike u očekivanom životnom vijeku od 17 godina između domorodačkog stanovništva i bijelaca.

Gotovo tisuću sudionika skupa bavit će se i problemom borbe protiv suša, ciljevima na koje bi se mogle potrošiti milijarde dolara zarađene izvozom u Kinu, te održanjem gospodarskog rasta od gotovo 3,9 posto godišnje.

"Moramo predvidjeti promjene koje nam predstoje ili ćemo biti pregaženi", rekao je Rudd, upozorivši na jačanje Kine i Indije i njihov sve veći utjecaj u svijetu.

Rudd, čija je laburistička vlada lijevog centra u studenome okončala gotovo 12-godišnju vladavinu konzervativaca, obećao je da će prijedloge summita razmotriti do kraja godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene