Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski premijer Kevin Rudd koji je prvog dana posjeta Kini održao govor pred studentima u Pekingu rekao je da tamošnje vlasti imaju "povećih" problema s ljudskim pravima u Tibetu.


"Australija, kao i većina zemalja priznaje suverenitet Kine na Tibetu, ali mislimo da mora priznati kako tu postoje poveći problemi s ljudskim pravima", kazao je.

Vezani članci Koronavirus u Pekingu Može se kad se hoće: U glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje cijepljeno više od 90 posto odraslih stanovnika Michelle Bachellet (Foto: AFP) Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava

"Sadašnje stanje u Tibetu zabrinjava sve Australce. Priznajemo da obje strane trebaju izbjegavati šutnju i pronaći rješenje putem dijaloga", dodao je Rudd.

Australski premijer ipak se usprotivio bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu u vrijeme dok pronošenje olimpijske baklje zapadnim zemljama protječe uz prosvjede, ali i incidente kao proteklih dana u Londonu i Parizu.

U utorak navečer održan je miran prosvjed tijekom prolaska olimpijske baklje u San Franciscu, a predvodili su ga glumac Richard Gere i južnoafrički Nobelovac, nadbiskup Desmond Tutu.

"Olimpijske igre važne su za stalno otvaranje Kine svijetu", rekao je Rudd, inače sinolog, u govoru na kineskom jeziku.

Kevin Rudd je prvi visoki dužnosnik sa Zapada koji je posjetio Kinu nakon tibetske krize sredinom ožujka, o kojoj će, kako je najavio, razgovarati s kineskim sugovornicima.

"Želimo da 2008. bude godina sklada i svečanosti, a ne sukoba i svađa", nadometnuo je.

Tibetski čelnici u egzilu tvrde da je u kineskom gušenju prosvjeda u Tibetu više od 150 ljudi izgubilo život, a Kina optužuje tibetske "pobunjenike" da su ubili 18 civila i dvojicu policajaca